ENERĢĒTIKAS MUZEJS

Adrese: Ķeguma prospekts 7/9, Ķegums
Telefons: 371 65010355, 371 27897835, 371 67728982, 371 26303292
Mājas lapa: www.latvenergo.lv
E-pasta adrese: muzejs@latvenergo.lv
 
PILIS, MUZEJI, BAZNĪCAS

Enerģētikas muzeja ekspozīcija atspoguļo svarīgāko enerģētikas attīstības vēstures daļu – energosistēmas veidošanos un darbību, iepazīstina ar enerģētikas industriālo mantojumu.
Ekspozīcija stāsta par Daugavas hidroenerģētiskās izmantošanas projektu realizāciju – Ķeguma, Pļaviņu un Rīgas HES celtniecību un ekspluatāciju, liekot pamatu Latvijas vienotas energosistēmas izveidošanai.
Ekspozīcijā aplūkojami dažādi dokumenti par izpētes darbiem un projektēšanu. Ir redzamas fotogrāfijas par celtniecības gaitu un notikumiem, tai skaitā fotogrāfa Eduarda Krauca ar inženiera precizitāti veiktā Ķeguma HES būves fotofiksācija. Te ir daudzveidīgi priekšmeti un iekārtas, kas raksturo hidroelektrostaciju darbību.
Kā savdabīgs akcents ir brīvdabas ekspozīcija ar unikāliem industriālā mantojuma objektiem. Kā muzeja eksponāts aplūkojama 1939.gadā Ķeguma spēkstacijā darbību uzsākusī pirmā turbīna, tās montāžas un regulēšanas iekārtas, Pļaviņu HES turbīna, dažādas brīvgaisa komutācijas iekārtas - jaudas slēdži, strāvmaiņi, spriegummaiņi, u.c. Paviljonos atrodas interesantas mehāniskās un elektrotehniskās iekārtas - sūkņi, kompresori, vadības pults paneļi, zemsprieguma iekārtas, u.c.
2007.gada nogalē ekspozīciju papildināja jauniegūti priekšmeti, kas paver bagātu un interesantu tehniskās vēstures lappusi. Šie eksponāti - elektromontiera darba rīki, ķiveres, kāpšļi, izolatori un elektrības skaitītāji, dažādi mēraparāti, transformatori, spriegummaiņi, elektrības stabu fragmenti un augstsprieguma līniju balsta makets - stāsta par elektroenerģijas pārvadi, sadales tīklu attīstību un ekspluatāciju, par elektroenerģijas lietošanas uzraudzību un uzskaiti.





Travellatvia iesaka


 
Kur atpūsties Latvijā ? Lasiet vēl
Nosaukums:
Paplašinātais meklētājs
Iesakam apmeklēt Skatīt citus

Dienas foto

Dienas foto

Ziņu izsūtīšana

Notikumu kalendārs