DOBELES NOVADPĒTNIECĪBAS MUZEJS

Adrese: Brīvības ielā 7, Dobele
Telefons: 371 63721309, 371 26199012, 371 29436379
Mājas lapa: www.dobele.lv
E-pasta adrese: muzejs@dobele.lv
 
GIDSVEIKALIPILIS, MUZEJI, BAZNĪCAS

Muzejs- Tas ir aizraujoši!

Muzeja darbības pamatā ir pilsētas un novada vēstures izpēte, popularizēšana un vēsturisko liecību saglabāšana, un novadnieku apzināšana.

Muzeja ekspozīcija "Reiz Dobelē..." piedāvā iepazīt Dobeles novada un pilsētas vēsturi no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām.

Iespējams iepazīties ar seno zemgaļu ģimeni, rast priekšstatu par mūsu senču materiālo kultūru. Var aplūkot Dobeles pils maketu. Sadzīves un etnogrāfiskajos priekšmetos, rakstītajos avotos un senajās fotogrāfijās var iepazīt Dobeles novada vēstures attīstību.Muzejā ir vairāk nekā 23 tūkstoši krājuma vienību- sadzīves priekšmeti, fotogrāfijas, dokumenti, grāmatas, arheoloģisko izrakumu atradumi, rakstiskie un tēlojošie materiāli.

Regulāri muzejā notiek dažādu tematiku izstādes. 

Interesenti var izmantot muzeja zinātnisko bibliotēku, kurā ir vairāk kā trīs tūkstoši dažādu iespieddarbu. Skolēni, studenti un arī citi interesenti var izmantot novadpētniecības mapes, kuras aptver vairākas tēmas, piemēram, informāciju par pagastiem, izglītību, dažādiem kultūrvēsturiskiem objektiem, notikumiem, iestāžu vēsturi ne tikai Dobelē, bet arī novadā.

 

http://www.dobelesmuzejs.lv

 

 

Vēsturiskā ekspozīcija: „Reiz Dobelē…” 

„Reiz Dobelē…”- tā sākas stāsts par un ap mums, dobelniekiem. Tas ir stāsts par mūsu senčiem, kas te iekopuši zemi un dzīvojuši, par dobelnieku dzīvi, sadzīvi un kultūru.

Ekspozīcija sākas ar vēstījumu par Dobeles zemgaļiem un turpinās ar Dobeles pilskalna vēsturi. Stilistiski parādīta laucinieku un pilsētnieku dzīves vide (klēts un dzīvojamā istaba). Atsevišķi atvēlēta telpa Dobelē dzimuša koktēlnieka Augusta Siliņa (1906-1978) veidotajai guļamistabas iekārtai.

         Atsevišķi izvērstas tēmas: medicīna- aptieka, slimnīca un ārsta Edgara Francmaņa (1878-1954) personība; izglītība- pirmās skolas, Dobeles pamatskola, Dobeles pilsētas ģimnāzija; kultūras dzīve- pasākumi mūzikā un teātris; Dobeles vārdā nosauktā kājnieku pulka vēsture un apskatāmi militāri vēsturiskie priekšmeti; reliģiskās domas vēsture Dobelē, mācītāja Augusta Bīlenšteina (1826-1907) personība.

  Dobeles pilsētas vēstures apskatītais laika posms ir aptuveni no 13. gs. līdz 20. gs. 40-tajiem gadiem.

 

Izstādes muzejā:

  • Līdz 30.decembrim apskatāma izstāde par Dobeles Atbrīvošanas pieminekļa vēsturi. Šogad atjaunotajam piemineklim aprit 25 gadi. Izstādē skatāms apjomīgs foto materiāls no Dobeles Novadpētniecības muzeja krājuma, kā arī tēlnieka Kārļa Zemdegas veidotā un uzspridzinātā pieminekļa fragments- karavīra tēla galva, kas savulaik kļuva par  idejas paudēju un paraugu pieminekļa atjaunošanai. Izstādē ir redzami arī filmas fragmenti no pieminekļa atklāšanas dienas.

  • Līdz 30. decembrim apskatāma Ineses Brants, Allas Folkas un Irinas Vorkales darbu izstāde “Trīs tikšanās”. Izstādē: trīs mākslinieces, trīs pasaules un trīs tikšanās. Ineses Brants porcelāna apgleznojumu kolekcija ar izšuvuma motīviem skatāma kontekstā ar Irinas Vorkales “Lellīšu stāstiem”, bet vieglprātīgās vasaras kleitas un apgleznojumi 20. gs. 20.-30. gadu stilistikā iederēsies Allas Folkas Parīzes ainavas interpretācijās.

  • No 16. novembra līdz 4.decembrim muzejā apskatāma Dobeles Vācu kultūras biedrības biedru radītā ceļojošā izstāde “Vēsturiskais muižu mantojums Dobeles novadā”. Projekts tapis sadarbībā  ar Zemgales Plānošanas reģionu, Valsts Kultūrkapitāla fondu un Latvijas valsts mežiem konkursā “Zemgales Kultūras programmas 2021” ietvaros. Izstādē  ir skatāms apjomīgs foto materiāls par 35 novada teritorijā esošām muižām senāk un šodien, neliels ieskats par to saimniekiem un atrašanās vietu. Tā veidota uz 5 Roll-Up stendiem. Ir muižas, kur vizuļo greznas zāles,  citas vēl tikai gaida savu īsto saimnieku, dažām palicis tikai kāds bruģakmens…

 

Muzeju var apmeklēt, uzrādot Covid-19 vakcinācijas/pārslimošanas sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu.





Travellatvia iesaka


 
Kur atpūsties Latvijā ? Lasiet vēl
Nosaukums:
Paplašinātais meklētājs
Iesakam apmeklēt Skatīt citus

Dienas foto

Dienas foto

Ziņu izsūtīšana

Notikumu kalendārs