RĪGAS PORCELĀNA MUZEJS

Adrese: Kalēju iela 9/11, Konventa sētā, Vecrīga, Rīga, LV- 1050
Telefons: 371 67012944
Mājas lapa: www.porcelanamuzejs.lv
E-pasta adrese: rpm@riga.lv
 
GIDSPILIS, MUZEJI, BAZNĪCASAMATMEISTARI

RPM krājumā ir vairāk kā 6800 priekšmetu.
Krājuma kodolu veido 6383 priekšmeti, kas 2001. gadā tika pārņemti no likvidējamās a/s „Rīgas porcelāns” muzeja. Šī kolekcijas proporcionāli lielāko daļu veidoja priekšmeti, kas ražoti Rīgas porcelāna rūpnīcā no 20. gs. 50. – 90. gadiem, tāpēc krājums sniedz pilnvērtīgu priekšstatu par Rīgas porcelāna rūpnīcas sērijveida porcelāna izstrādājumu dizainu, ir pārstāvēti visi sērijveidā ražoto servīžu paraugi. 
Kuzņecova un Jesena fabrikās ražoto priekšmetu klāsts nav tik bagātīgs, šī posma priekšmetu papildināšana ir viena no krājuma darba prioritātēm. 
Laika gaitā krājumu papildinājuši privātpersonu un mākslinieku dāvinājumi, pamazām veidojas arī mūsdienu porcelāna kolekcija. 

Andra Šulca Jesena fabrikas priekšmetu kolekcija
2005. gadā kolekcionārs Andris Šulcs muzejam uzdāvināja savu Jesena fabrikā ražoto priekšmetu kolekciju – sīkplastiku, garšvielu trauciņus, dekoratīvus šķīvjus. Pateicoties šim dāvinājumam, bija iespējams papildināt un bagātināt muzeja pamatekspozīciju.

Zinas Ulstes autordarbi
Māksliniece Zina Ulste (1928 – 2006) visu mūžu veltījusi porcelānam. Pēc Latvijas Mākslas akadēmijas absolvēšanas 1953. gadā viņa sāka strādāt Rīgas porcelāna fabrikā par galveno mākslinieci, darbu turpinot līdz pat Rīgas porcelāna rūpnīcas slēgšanai 1997. gadā. Paralēli sērijveida servīžu dizainam viņa radījusi daudzus oriģinālus autordarbus izstādēm un izpildījusi nozīmīgus pasūtījumus. 2001. gadā māksliniece savus darbus uzdāvināja muzejam, tāpēc tagad muzejā glabājas pilnīga Zinas Ulstes autordarbu kolekcija. Īpaši interesants liktenis bijis dekoratīvai vāzei „Dziesmu svētki”, kas izgatavota 1973., bet pabeigta pēc 30 gadiem – 2003. gadā.

Pētera Martinsona darbi
Pēteris Martinsons (dz. 1931) ir mākslinieks, kura vārdu vienlīdz labi pazīst gan pasaulē, gan Latvijā. Katra viņa izstāde ir notikums, viņa darbošanās keramikā atkal un atkal pierāda it kā visiem zināmo patiesību, ka laikmetīgajai mākslai nav strikti noteiktu robežu vai materiālu un izteiksmes līdzekļu ierobežojumu. Pēdējos gadu desmitos Pēteris Martinsons strādā galvenokārt ar porcelānu. RPM mākslinieks uzticēja ļoti personisku kolekciju - darbus, kas tapuši Poltavas porcelāna rūpnīcā („Raķetes”, „Skumjā kompozīcija”, „Krāteri” no cikla „Organizētās nejaušības”), kas 1981. gadā bija eksponēti Pētera Martinsona personālizstādē Ārzemju mākslas muzejā.

Mūsdienu porcelāna kolekcija
Pamazām veidojas mūsdienu porcelāna kolekcija, kurā ir gan atsevišķi mūsdienu latviešu mākslinieku darbi, gan ārzemju autoru porcelāns. Īpaši vērtīgs dāvinājums tika saņemts 2006. gadā pēc Starptautiskās keramikas akadēmijas 42. asamblejas izstādes „Pasaules māli”. Vairāki autori – pasaulē pazīstami keramiķi – vēlējās savus porcelāna darbus dāvināt Rīgas Porcelāna muzejam, un muzejs savā īpašumā ieguva 13 autoru darbus.





Travellatvia iesaka


 
Kur atpūsties Latvijā ? Lasiet vēl
Nosaukums:
Paplašinātais meklētājs
Iesakam apmeklēt Skatīt citus

Dienas foto

Dienas foto

Ziņu izsūtīšana

Notikumu kalendārs