PULKVEŽA OSKARA KALPAKA DZIMTĀS MĀJAS LIEPSALAS

Adrese: Liepsalas, Ošupes pagasts, Madonas novads
 
PILIS, MUZEJI, BAZNĪCAS

Pulkveža Oskara Kalpaka dzimtās Liepsalas – vēstures mantojuma ligzda – veidojas kopš 1997. gada, iezīmējot, bijušās dzimtas šetas ēkas un zīmīgās vietas ar pamatiem un akmenī cirstiem tekstiem.

30. gados Liepsalu lauku sētā bija šādas ēkas: dzīvojamā māja, klēts, no kurienes dzimtas aizgājējus izvadīja uz kapsētu, kūts, zirgu stallis ar vāgūzi, labības šķūnis ar riju, pirtiņa, divi sakņu kambari, siena pūne un šķūnīši.

1997. gadā, atgriežoties tēvzemē pēc pusgadsimta trimdā, ar pulkveža O.Kalpaka dzimtas mantinices, viņa brāļameitas Ārijas Kalpaks – Grundmanesidejām un līdzekļiem izstrādāja projektu un sāka iezīmēt un veidot O. Kalpaka dzimtas māju piemiņvietu Liepsalās kā vēstures mantojuma lizgzdu. Padomju okupācijas komunistu vara pulkveža Oskara Kalpaka Liepsalas iznīcināja. Senajai mājvietai, izpostot apkārtni, nolīdzinot augļu dārzus un stādījumus ap māju, pāri bija gājusi meliorācija. Ēku vairs nebija, saglabājušies vienīgi 1933. gadā celtās kūts mūri, ozoli un liepa. Ceļš uz Liepsalām – izzudis.

2001. gada pavasarī tika veidoti ozolu un liepu apļu stādījumi ar Vienotības taku – “Drošībai, Darbam, Draudzībai, Daudzinājumam”. Ozolu un liepu audzi stādīt tika aizināti visi, kas mīl Latvijas valsti, - visu paaudžu patrioti, valstsvīri un vlasts valdība, laucenieki un pilsētnieki, garīgo profesiju pārstāvji, zinātnieki un zemnieki, karavīri, studenti un skolēni. Tāpt kā Brīvības izcīnītāji, tiks gaidīti un sveikti Trešās Atmodas barikāžu aizstāvji – brīvības atjaunotāji. Apli var dēvēt arī par vainagu, kas latviešiem ir godināšanas, skaistuma, svētības un šķīstības zīme.





Travellatvia iesaka


 
Kur atpūsties Latvijā ? Lasiet vēl
Nosaukums:
Paplašinātais meklētājs
Iesakam apmeklēt Skatīt citus

Dienas foto

Dienas foto

Ziņu izsūtīšana

Notikumu kalendārs