Zemgalē visvairāk lauku labumu – Jelgavas rajonā


Lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” nupat izdotajā netradicionālā tūrisma ceļvedī “Lauku labumi” no Zemgales plānošanas reģiona ietverti gandrīz 20 dažādi objekti, no kuriem gandrīz puse atrodas Jelgavas rajonā.
Ceļvedis domāts ikvienam ceļotājam, kurš nolēmis iepazīties ar naturālajām saimniecībām un amatnieku darbnīcām Latvijas laukos. Vienlaicīgi tā ir iespēja, baudot saimnieku viesmīlību, izzināt konkrētus arodus, pašiem izmēģināt kādu no darba paņēmieniem, samīļot dzīvniekus, degustēt un arī iegādāties laukos ražotus veselīgus ekoproduktus un papildināt suvenīru krājumus.

Zemgalē, piemēram, Jelgavas rajona Svētes pagasta zemnieku saimniecībā “Pumpuri” ražo vairāk nekā 10 dažādas jogurta šķirnes un piedāvā sešu šķirņu jogurta degustāciju. “šeit ražotā produkcija nesatur konservantus. Dodoties ekskursijā pa zemnieku saimniecību “Aptiekas” Jelgavas rajona Zaļenieku pagastā, var pārliecināties, ka te ir viena no bagātākajām kokaudzētavām Latvijā, kur sastopamas aptuveni 350 dažādas augu sugas un formas.. Te lapu un skujkoku , košumkrūmu, vīteņaugu un vēl citu augu stādus var iegādāties, kā arī saņem konsultācijas to audzēšanā.

Savukārt viena no lielākajām kazkopības saimniecībām Latvijā - “Līcīši” atrodas Jelgavas rajona Ozolnieku novadā, kur ražoto kazas pienu un vairākas siera šķirnes var gan nogaršot, gan iegādāties. Bez tam Jelgavas pievārtē, Jaunsvirlaukas pagasta zemnieku saimniecība “Līči” un tās īpašnieks Modris Jansons ir uzlūkojama kā paraugs uzņēmējdarbībai laukos. Ēdināšanas uzņēmumā “Zemnieku cienasts” gatavotā maltīte pārsvarā ir no pašu audzētiem produktiem – kartupeļiem, gurķiem, tomātiem, burkāniem, skābenēm, paprikas, bietēm, kāpostiem un garšaugiem. Saimnieks piedāvā arī ekskursiju pa saimniecību, kā arī naktsmītnes un dažādas izklaides rotaļu, minigolfa un bagiju laukumā.

Jaunums Jelgavas rajona Elejas pagastā ir bijušās maizes ceptuves telpās izveidotā siera ražotne, kur no vietējām izejvielām īpašnieks ir uzsācis franču mīkstā siera ar pelējumu ražošanu. Vienai no siera šķirnēm dots Elejas vārds, bet pats uzņēmējs ir francūzis, kurš pārcēlies uz dzīvi Latvijā. Ēdienus pēc senām receptēm gatavo arī jelgavnieks, “Kalna Būriņu” saimnieks Imants Freidenfelds, kurš ciemiņus uzņem 1860. gadā būvētajā lauku mājā. Te regulāri notiek gadskārtu ierašu svinības, ļauts iepazīties ar dažādiem mājdzīvniekiem un putniem, doties pastaigā pa dendrārija takām, sajūsmināties par mājas apkaimē augošo dižozolu.

Dodoties uz Bauskas rajonu, vērts iegriezties Iecavas novada zemnieku saimniecībā “Dobuļi”, kur dažādu šķirņu, pavisam 200 mājputnu kolekcija. To papildina aploks ar Vjetnamas melnajām pundurcūkām, Kamerūnas āžiem un citiem eksotiskiem dzīvniekiem.
Apmeklējot zemnieku saimniecību “Bērziņi” Bauskas rajona Iecavas novadā, var doties ekskursijā pa saimniecību, kas nodarbojas ar graudu un kartupeļu lielražošanu, apskatīt piena pārstrādes iekārtu kolekciju un citas sadzīves senlietas. Saimniecībā piedāvā mācību ekskursiju programmu skolēniem un jauniešiem, kā arī spēles bērniem – lielo un mazo labirintu. Savukārt alus cienītājus ceļveža sastādītāji aicina apmeklēt Bauskas alus darītavu, kuras produkcija ir pazīstama ar savu izteikto iesala garšu un patīkamo apiņu rūgtumu. Turklāt svarīgi, ka baušķenieki iesalu alum gatavo no vietējo zemnieku saimniecībās izaudzētajiem miežiem, galvenokārt agrofirmā “Tērvete”.

Iegriežoties Bauskas rajona Bārbeles “Sutrās” var iepazīties ar šūnakmens un dolomīta apstrādi. Šeit celtniecības un apdares materiālu ražošanā izmantoto šūnakmeni iegūst vienā no retajām Latvijas kaļķieža atradnēm – Bauskas rajona Vecsaules pagastā. Bet kaimiņu – Aizkraukles rajona Jaunjelgavā meistara Pētera Grauduļa darbnīcā top koka šķīvji, kuros meistarīgi iestrādāts dzintars un kauls.

Jēkabpils Vēstures muzeja brīvdabas nodaļā – Sēļu sētā atkal var iepazīties ar Sēlijas novadam raksturīgajām senajām būvēm un to plānojumu, piedalīties dažādās lauku nodarbēs – kult sviestu, vērpt dziju, kalt metālu smēdē, baudīt gardas zāļu tējas. Vēl Jēkabpils rajona Viesītes “Rudzīšos” iespējams doties ekskursijā pa vīna dārzu, kur izveidota aptuveni 80 šķirņu vīnogulāju kolekcija. Vīnogas var gan nogaršot, gan iegādāties to stādus. Bet Saukas pagasta Lonē Dainas Malcenieces saimniecībā ievērību pelna ābeļu un ķiršu dārzs. Augļus un ogas var savākt tieši no koka vai krūma līdzi nešanai, bet cienastā baudīt zemeņu – piena kokteili un ārstniecības augu tējas. Augļu koku, ogulāju un zemeņu stādus , kā arī biškopības produkciju var arī iegādāties.

Pie lauku labumiem Zemgalē pieskaitāmi arī Dobeles rajona Bikstu pagasta zemnieku saimniecībā “Laukgaļi” audzētie mājputni – pērļvistiņas, paipalas, pīles, zosis, tītari, kā arī piedāvātie izglītojošie semināri un lekcijas par bioloģiskās putnkopības jautājumiem. Saimniece Mērija Vilūna piedāvā relaksējošas pirts pakalpojumus, putnu gaļas un olu degustāciju, kā arī iegādi.
Zemgales lepnums ir Dobeles Dārzkopības selekcijas un izmēģinājumu stacijas zinātnieku iekoptais ceriņu dārzs, kas ir lielākais Baltijas valstīs. Dārzā ik gadu, ceriņu ziedēšanas laikā notiek kora un opermūzikas brīvdabas koncerts, daudz apmeklētāju viesojas izcilā selekcionāra Pētera Ūpīša piemiņas muzejā. Augļaugu selekcijas, audzēšanas, kā arī augļu un ogu pārstrādes aktualitātes zinātnieki regulāri popularizē organizētajās lauka dienās, produkcijas degustācijās un dažādās izstādēs, kas sevišķi noderīgas ir komercdārzu īpašniekiem.

Informāciju sagatavoja:
Juris Kālis
ZAA speciālists
Tālrunis 3028085, 9144960

2004-10-06