Par slēpošanas kūrortiem Andorā


Kūrorts Andorra la Vella

Andorra la Vella ir Andorras hercogistes galvaspilsēta . Atrodas valsts centrā skaistā ielejā un var lepoties starp eiropas valstīm ar visaugstāk izvietoto galvaspilsētu ( 1055 m virs jūras līmeņa ). Pilsētas turpinājums ir nākošā pilsēta Eskaldes , šīs pilsētas kartē atzīmētas kā neatkarīgas , taču īstenībā tas nevar atšķirt .Šīs pilsētas ir valsts biznesa un kultūras dzīves centrs . Šeit labi attīstīta tūrisma infrastruktūra , dažādu kategoriju modernas viesnīcas , tirdzniecības centri , mūsdienīgas arhitektūras banku ēkas , restorāni , baznīcas , privātmājas . Par Andorras vizītkarti kļuvis terminālo ūdeņu komplekss “ Caldea “ kas atrodas Eskaldesā .

Kūrorts Encamp

Ceļā no Andoras la Vellas uz Soldeu ( 6 km no galvaspilsētas ) atrodas maza mīlīga pilsēta Enkamp. Pilsētai ļoti labi attīstīta infrastruktūra , šeit var atrast visu priekš daudzveidīgas atpūtas : muzeji ( pilsētas automobīļu muzejs ) , veikalus , diskotēkas , restorānus , bārus , sporta centrus . Sporta komplekss Elcamp Muitisports Centre piedāvā 2 peldbaseinus bērniem un pieaugušajiem , basketbolu , volejbolu , futbolu ,skvošu , trenažieru zāli , 2 saunas , masāžu , galda teniss , biljards. Ar Enkampes supermodernā pacēlāja Funicamp atklāšanu pilsēta kļuva par izdevīgu tūristu izmitināšanas vietu : galvaspilsētas tuvums , ātra nokļūšana līdz populārajai kalnu slēpošanas Pas de la Casa – Grau Roing stacijai . Funicamp - 6 km garumā ar 32 slēgtām kabīnēm , katrā var ietilpt 24 cilvēki .Ar pacēlāju kas izvietots 1333 m augstumā slēpotāji pēc 15.min. ( pacēlāja ātrums 7,2 m / sek.) sasniedz trases no Grau Roing puses .Pa pilsētu ik pēc 15 .min. kursē bezmaksas slēpotāju autobuss kas nogādā slēpotājus no viesnīcām līdz pacēlājam . Funicamp pacēlāja darba laiks no 9:00 – 17 :00 , autobuss kurse no 8:30 – 17 :30 , no Andorras la Vella ik pēc 20 min. kursē pilsētas autobuss.

Kūrorts Canillo

Pa ceļam no Enkamp uz Soldou atrodas maza jauka pilsētiņa Canillo . Canillo atrodas 6 km no Enkamp un 5 km no kalnu slēpošanas Soldou El Tarter stacijas .Atklāts jauns pacēlājs , kas savieno Canillo ar SoldeuEl Tarter trasēm – tā maršruts ved caur El Forn ( šeit atrodas slēpotāju skola , bērnu slēpošanas skola/bērnu dārzs , restorāns ) tālāk pacēlājs ved uz Pic de la Portella ( 2460 m ) . Katrā pilsētiņā atrodas sporta kompleksi .Pati populārākā no tām ir Kanillo pilsētas Plau de Gel ledus pils , kas piedāvā dažādas sporta sacīkstes un iespēju aktīvi atpūsties . Kompleksā ir : liela slidotava , slēgtais baseins , bērnu baseins , sauna , solārijs , skvošs , trenažieru zāle , biljards , spēļu automāti , skaitumsalons , veikals , nakts diskotēka uz ledus .

Kūrorts Escaldes

Pats jaunākais Andorras vēsturiskais apgabals , izveidots 1978 gadā .Atrodas pašā valsts centrā .Šeit labi attīstītā tūrisma infrastruktūra , dažādu kategoriju modernas viesnīcas , tirdzniecības centri , mūsdienīgas arhitektūras banku ēkas , restorāni , baznīcas , privātmājas - harmonē ar lauku skaistajām ainavām , kalnu grēdām . Šeit arī atrodas pasaulē slavenais termālo ūdeņu komplekss Caldea . Komplekss piedāvā lielu baseinu – lagūnu ar minerālūdeni ( 32° С ) , romāņu un turku pirtis , saunas utt .

· Augstākais punkts 2560 m
· Zemākais punkts -1710 m
· Trašu kopgarums -88 km
· Sniega lielgabali - 380
· Pacēlāji : krēslveida -11 , bugels -16
· Vagonveida - 2
· Medicīnas punkti -3
· Bāri , restorāni - 8
· Snovborda trase - 1
· Bernu dārzi -3


Kūrorts Pas de la Casa - Grau Roig

Uz robežas ar Franciju izvērsies viens no pašiem lielākajiem un populārākajiem Adorras kalnu slēpošanas kūrortiem – PAS DE LA CASA – GRAU ROIG , tas pie tam vēl ir pats augstākais Pirenejas kūrorts.Tas tika atklāts 1957 gadā un kļuva par pirmo Andorras kalnu slepošanas kūrortu.Tas sastāv no divām ielejām , ar dažādām slēpošanas trasēm, labi koptām nogāzēm un nemainīgu sniega segu pateicoties lielajam daudzumam sniega lielgabalu. Visas nogāzes aprīkotas ar moderniem pacēlājiem. Trases kas atrodās PAS DE LA CASA ielejas augstākajā daļā , apredzētas pieredzējošiem slepotājiem , jo slavenas ar grūtībām un starujiem augstuma kritumiem , bet nobraucot zemāk kalna pakājei , tās kļūst līdzenākas – paredzētas vidējā līmeņa slēpotājiem. PAS DE LA CASA nogāžu zemākajā daļā ierīkota slaloma trase un trase nakts slēpošanai. Slēpošanas cienītājiem meža masīvos rekomendējam trases gleznainajā GRAU ROIG ielejā. Kā arī strauju nobraucienu cienītāji atradīs šeit plašu trases piedāvājumu klāstu otrajā un trešajā GRAU ROIG ielejā . Pateicoties lielajam sniega plašumam, garajiem plašajiem nobraucieniem un izretotajiem slēpotājiem nogāzēs , straujā slēpošana nerada briesmas. Kas attiecās uz rindām pie pacēlājiem , tās praktiski nav. Šinī centrā kā nekur ir labvēlīgi apstākļi visiem kategoriju slēpotajiem – sākot no iesācēja līdz pat pieredzējošiem sportistiem. Snovborda cienītājiem speciāli iekārtotā zonā ir Half-Pipe – speciāla grava , kas izrakta trubas veidā sniegā , kas paredzētalecieniem , kā arī personīgais pacēlājs. Snovbordistu iesācējiem tiek rīkotas gruppu mācības , bet kuri vēlās var izmantot privātā instruktora pakalpojumus. Brīnišķīgā PAS DE LA CASA panorāma un Francijas teritorija Jums pavērsies no populārā Coll Blanc panorāmas restorāna logiem , kas atrodās 2600 m augstumā. Interesanti un jautri var pavadīt laiku labi iekārtotajā sniega parkā ( Snow park ). Pateicoties savai virtuvei , cits ļoti populārs un mājīgs restorāns Refugi dels Llacs Pessons atrodas Pesson ezera ( 2350 m ) krastā. Ja Jūs esat atbraukuši atpūsties ar bērnu , un viņš vēl ļoti mazs ( 3-6 gadi ) , lai Jūs varētu iekarot sniega nogāzes , varat atstāt viņu atstāt bērnu dārzā pieredzējošu instruktoru-audzinātāju uzraudzībā, kuri speciālā atvēlētā zonā mācīs Jūsu mazuli stāvēt uz slēpēm , pavadot to ar spēlēm un izklaidēm.Bērniem no 12 mēnešiem līdz 3 gadiem strādā bērnu silītes , kā profesionālajiem darbiniekiem varat uzticēties. 1998 gadā uzbūvētais trošu ceļš FUNICAMP , ļaus Jums ātri un ērti nokļūt no Andorras centra (Andorra La Vella , Escaldes , Encamp ) līdz PAS DE LA CASA – GRAU ROIG sarkano trašu nogāzēm. 2002 gadā tika atklāts Envalira tunelis , kas savienoja Soldeu un Pal Groig de la Casa. Tas vienozīmīgi uzlaboja satiksmi starp šīm slēpošanas zonām. Brauciens maksas, ceļa ilgums 7 min.

·Maksimālais augstums virs jūras līmeņa 2640 m
·Kopējais trašu kopgarums 100 km
·Virsotņu kritums 590 m
·Zaļās trases ( iesācējiem ) 8
·Zilās trases ( vidējās grūtības ) 11
·Sarkanās trases ( sarežģītās ) 23
·Melnās trases ( paaugstinātās grūtības ) 13
·Pacēlāju skaits 30
·Krēslveida pacēlāji 14
·Bugelveida pacēlāji 16
·Caurlaides jauda ( cilvēki / stundā ) 47435
·Slēpošanas skola 3
·Snovborda trases ( half-pipe) 1 ( 40 m )

Kūrorts Pal - Arinsal

Brīnisķīga sniega sega , saules mirdzums, attīstīta infrastruktūra – tās ir tikai dažas PAL –ARINSAL kūrorta priekšrocības. Tas atrodās Andorras rietumdaļā , La Massana apgabalā , kā galvaspilsēta ir ar tādu pašu nosaukumu. Kūrorts sastāv no divām kalnu slēpošanas bāzēm - ARINSAL un PAL , savstarpēji savienoti ar jauno pacēlāju – “ Seturia” telekabīni. Šis kūrorts ir tuvāk Andorras galvaspilsētai – Andorra La Vella ( 9 km ) un Spānijas robežai. Reģions ideāli der gan iesācējiem , gan vidējās klases slēpotājiem. ARINSAL ( 1550 m ) brīnišķīga atsķirība no citiem Andorras kūrortiem ir tā galvasreibinošo virsotņu kritums ( 1010 m ) , kas dod lielisku iespeju pieredzējošiem slepotājiem baudīt straujos nobraucienus. Mazāk pieredzējoši slepotāji šeit atradīs nogāzes un trases ar pakāpeniskām grūtībām ikdienas treniņiem. Nogāzes izveidotas galvenokārt ziemeļpusē , kas nodrošina sniega segumu visā ziemas garumā. Meža tuvums šo apkārtni izdaiļo un labi aizsargā no vēja. Trases iet pa nogāzes gravām , stiepjoties gar Pic Alt de la Capa ( 2573 m ) un Pic Negre ( 2572 m ) virsotnēm , nolaižoties līdz 1950 m atzīmei , kur atrodās pati Arinsal kalnu slēpošanas bāze. Sezonas vidū , kad ir pietiekams sniegs , no Comallempla plato ( 1950 m )var nobraukt ar slepēm pa meža takām līdz pašām viesnīcām , kas izvietotas Arinsal ( 1550 m ) ciematiņā. PAL kalnu slēpošanas kurorts raksturīgs liels sniega lielgabalu daudzums uz kilometra nobrauciena. Kūrortam ir teicama iezīme nogāžu sagatavošanā : ar augstākās tehnoloģijas palīdzību tiek uzturēta patstāvīga sniega sega. Brīnišķīgas ainavas , mērens augstuma kritums , dažādu grūtību trases , bāru , kafejnīcu un restorānu daudzums –labāku vietau ģimenes atpūtai neatrast !

·Maksimālais augstums virs jūras līmeņa 2560 m
·Kopējais trašu kopgarums 63 km
·Virsotņu kritums 1010 m
·Zaļās trases ( iesācējiem ) 4
·Zilās trases ( vidējās grūtības ) 16
·Sarkanās trases ( sarežģītās ) 16
·Melnās trases ( paaugstinātās grūtības ) 5
·Krēslveida pacēlāji 11
·Bugelveida pacēlāji 17
·Telekabīnes 2
·Caurlaides jauda ( cilvēki / stundā ) 31 700
·Slēpošanas skola 2
·Snovborda trases 2

Kūrorts Soldeu - El Tarter

17 km attālumā no Andorra La Vellas atrodās SOLDEU - EL TARTER kūrorts. Divi šā kūrorta ciematiņi - SOLDEU ( 1800 m ) un EL TARTER ( 1710 m ) atrodās 3 km attālumā viens no otra un savstarpēji savienoti ar mākslīgi izveidoto trošu ceļu , pateicoties tai , kalnu nogazes un trases apvienotas vienā lielā telpā , ko iemīlējoši slēpotāji. Kopējo trašu garums sastāda 90 km . Kūrorts vairāk zināms ar savu slēpošanas un snovborda skolu un vairāk paredzēts kalnu slepošanas iesācējiem un vidējam līmenim. No decembra līdz aprīlim uz šī kūrorta nogāzēm garantēta noturīga sniega sega un saules mirdzums.Pēc pieņemtajiem slēpošanas kritērijiem šis kūrorts atpaliek no PAS DE LA CASA _ GROU ROIG. Taču trases šeit ir gleznainas , jo puse no tām atrodās meža masīvos. Jebkurš saņems šeit baudu no slēpošanas : iesācējam - plašas gravu trases ar izbraucienu uz plato , vidējā līmeņa slēpotājiem – daudzas , līdz pat 8 km nobrauciena , bet pieredzējošam meistaram patiks nobraucieni ārpus trases , pa neskartu sniegu un apledojošām rietuma nogāzēm no Enkampadana ( 2491 m ) virsotnes. Tādu nobraucienu platība sastāda 8000 m. Visās trasēs labi izvietotas norādes , tādejādi neviens šeit nekļūdīsies izvēloties trases. Kā arī snovbordistiem nav aizmirsts : - half –pipi – tā ir labākā vieta lai apgūtu meistarību vizinoties uz dēļa. Snovbordistu iesācējiem tiek rīkotas gruppu mācības , bet kuri vēlās var izmantot privātā instruktora pakalpojumus. Ielejā , pie pacēlājiem ir slēpju novietne , kur par papildus samaksu Jūs varat atstāet aprīkojumu , ja plānojat slēpot tikai šajā kūrortā. 2002 gadā tika atklāts Envalira tunelis , kas savienoja Soldeu un Pal Groig de la Casa. Tas vienozīmīgi uzlaboja satiksmi starp šīm slēpošanas zonām. Brauciens maksas, ceļa ilgums 7 min.

·Maksimālais augstums virs jūras līmeņa 2560 m
·Kopējais trašu kopgarums 90 km
·Virsotņu kritums 850 m
·Zaļās trases ( iesācējiem ) 14
·Zilās trases ( vidējās grūtības ) 16
·Sarkanās trases ( sarežģītās ) 11
·Melnās trases ( paaugstinātās grūtības ) 11
·Pacēlāju skaits 32
·Krēslveida pacēlāji 12
·Bugelveida pacēlāji 14
·Telekabīnes 2
·Caurlaides jauda ( cilvēki / stundā ) 45000
·Slēpošanas skola 3
·Snovborda trases ( half-pipe) 1
·Distanču slēpošanas trases 2 km

Ordino – Arkalis

Kūrorts īpaši piemērots snovbordistiem un sarežģītu trašu cienītājiem. No visaugstākā pacēlāja (2776 m) – 6 km nobrauciens. Neliels, salīdzinot ar citiem Andoras kūrortiem, Ordino – Arkalis, bet ar visplašākajām iespējām: šeit ir ne tikai teicamas nogāzes, bet arī labs serviss, kā arī klusi un mierīgi. Ordino – Arkalis kūrorts piemērots tiek, kam patīk lieli ātrumi, lieli līkumi līdzenās nogāzēs. Bez tam trīs cilvēku rinda šeit jau ir katastrofa!

Kūrorta raksturojums:

Augstums 1940 – 2600 m v.j.l.
Trašu kopgarums 26 km.
Trašu skaits 28:

“zilās” 14
“sarkanās” 11
“melnās” 3
Pacēlāju skaits 13:

5 krēslu pacēlāji
8 vilcēju pacēlāji.
Caurlaidība: 16500 cilv./h.
Sezona: no 15. decembra līdz 20. aprīlim.

Informācija internetā :

www.andorra.ad
www.palarinsal.com
www.vallordino.com
wwwww.pasgrau.com
www.soldeu.ad
www.campdeneudelarabassa.ad
www.skiandorra.ad

2004-12-23