Uzzini vairāk !


Kuba

Lasiet vēl


2004-08-24
Garā zaļā ķirzaka

Garā zaļā ķirzaka


Sagatavot izdrukai
Jau Hosē Martī starptautiskajā lidostā Havanā sajūtam palmu zemes Kubas elpu – gaiss ir silts un patīkami mitrs, smaržo pēc okeāna.

Kuba ir piecpadsmitā lielākā sala pasaulē, kas kā gara zaļa ķirzaka iekārtojusies trijos ūdeņos: no rietumu puses – Meksikas līcis, no dienvidiem – Karību jūra, bet ziemeļos – Atlantijas okeāns. Kuba kopā ar Jamaiku, Haiti, Dominikānas Republiku un Puertoriko veido Lielo Antiļu salu reģionu. Subtropu klimatā ir divi gadalaiki – lietaina vasara (no maija līdz oktobrim) un ziema (no novembra līdz aprīlim). Saulainākais laiks ir no janvāra līdz aprīlim. Mitruma dēļ šķiet, ka ir karstāks nekā patiesībā.

Iekāpjam taksometrā (lidostā drīkst iebraukt tikai valsts taksometri), lai dotos uz hoteli, kuru rezervējām pa telefonu tikai dažas dienas pirms ceļojuma. Pa ceļam uz Havanas centru taksometra šoferis labā angļu valodā stāsta par Kubas vēsturi un ievērojamākajām vietām. Pabraucam garām Revolūcijas laukumam, kur atrodas 142 metrus garš Hose Martī memoriālais piemineklis. Havana ir daudzveidīga – brūkoša vecpilsēta La Habana Vieja, cietokšņi, veci amerikāņu automobiļi un milzums tūristu. Viena no romantiskākajām vietām galvaspilsētā ir Malecon, kuru dažkārt sauc par Maseo avēniju, – astoņus kilometrus gara akmens krastmala. Rītos tur var sastapt makšķerniekus, dienā – tūristus, vakarā – mīlniekus. Makšķernieki dažkārt pievieno izlietotos prezervatīvus makšķeres auklai – vējš ieķeras gumijā, āķis aizpeld tālāk, un var noķert lielāku zivi.

Istaba, kuru rezervējām vēl Eiropā, izrādās bez logiem. Pareizāk sakot, logi ir tikai uz iekšējo pagalmu – patio, kas ir gandrīz visās kubiešu mājās. Nolemjam meklēt casa particular – izīrējamas istabas privātos dzīvokļos. Izejam ielās. Te tūristiem piedāvā visu – no cigāriem un taksometriem līdz istabām privātmājās. Cigārus nav ieteicams pirkt no rokas – labāk to darīt veikalā, kur cigārus taisa acu priekšā. Bet no taksometriem vislabāk izvēlēties vecos amerikāņu automobiļus (tie maksā daudz lētāk nekā valsts taksometri).

Ejam uz vecās Havanas nocietinājumiem, Karalisko spēku pili, vietām, kur bieži staigājis Hemingvejs, – bāru Nautilus un Ambos Mundo viesnīcu. ”kas nav restaurētas gadus piecdesmit, uz jumtiem sabūvētas istabiņas, lai paplašinātu dzīvojamo platību. Havana ir skaļa, pēc dažām dienām sāk trūkt spēka izturēt kņadu un šo pārāk enerģisko pilsētu.

Gribam apskatīt revolucionāra Če Gevaras pieminekli Santaklaras pilsētā un tad doties uz Trinidadu un Sjenfuegoso, kas atrodas Karību jūras krastā. Vilcienā iepazīstamies ar mūziķu pāri no Somijas un kubiešu sievieti, kas dzīvojusi Zviedrijā. Viņu aicināti, nolemjam doties tālāk uz Kubas austrumdaļu – uz mūziķu vidū populāro Santjago de Kuba. Šeit dzimusi kubiešu mūzika, revolūcijas, apglabāts nacionālais varonis Hosē Martī un radīts visā pasaulē slavenais Bacardi rums.

Tomēr mainīt galamērķi izrādās sarežģīti. Noteikumi neatļauj biļeti pagarināt pie vilciena konduktora. Taču mums izdodas nopirkt biļeti mazā pieturā. Visi vilciena pasažieri piekrīt pagaidīt, kamēr mēs iegādāsimies biļetes.

860 kilometru no Havanas līdz Santjago de Kuba braucam sešpadsmit stundu. Vilcienā nav guļvietu, ēdienu un dzērienu nopirkt nevar, ik pēc brīža uz vagona sienām un grīdas parādās kukaiņi. Vietējie dzied Kukarača – dziesmu par tarakānu, kas nevar vairs pastaigāt, jo viņam trūkst ķepiņu.

Santjago de Kuba atrodas Sjerramaestra kalnos. Pilsēta ir klusāka un tīrāka nekā Havana. Tai piemīt koloniāls šarms un elegance. Restorāns Santiago 1900 ir bijušā Bakardi klana rezidence. Gan šajā, gan citos restorānos, kur jāmaksā kubiešu peso, nevis dolāros, paēst var reizes desmit lētāk nekā tūristiem reklamētajos restorānos.

Santjago tiek reklamēta kā Karību jūrai vistuvākā pilsēta. Tomēr piekļūšana jūrai pilsētas centrā ir ierobežota – krastmalā pie jūras atrodas muitas zona un ostas noliktavas. Burvīgo Santjago līci var redzēt tikai no pakalniem. Starp pilsētu un jūru ir akmens siena, kas aprakstīta ar patriotiskiem lozungiem: Tendremos porque construimos – Mums būs, jo mēs ceļam, Por patria y la vida – Par tēvzemi un dzīvi, Como flor de naranjo asi eres tu – Un arī tu esi kā apelsīnu koka zieds. Jūras glāstus var izbaudīt, izbraucot ārpus pilsētas. Kaut arī autobusi kursē reti un ir pārpildīti, ir vērts apmeklēt idillisko La Estrella pludmali, kas atrodas pie UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā iekļautās El Morro pils, kura uzcelta uz 60 metru augsta zemesraga.

Kubā nav daudz Fidelam Kastro veltītu pieminekļu. Par Fidelu stāsta, ka viņš katru dienu apēdot 20 austeru, iedzerot glāzīti laba ruma un smēķējot tikai vislabākos Kohiba cigārus.

Kastro un revolūcija kubiešus ir paglābusi no amerikāņu kultūras. Bet par visu ir jāmaksā – komunisms atstājis savas pēdas Kubas ekonomikā. Eksistē talonu sistēma, un katrs var saņemt minimālo mēneša pārtikas devu, arī medicīniskā apkalpošana ir bezmaksas. Studenti un skolnieki saņem burtnīcas un pildspalvas. Bet daudzi nevar atļauties ziepes, pildspalvas un sērkociņus, jo tie nopērkami tikai par dolāriem īpašos veikalos.

Valsts joprojām cenšas radīt apstākļus, lai lielākā daļa ienākumu no tūrisma nokļūtu valsts kasē. Tikai pirms četriem gadiem Kubas valdība atļāva privātpersonām izvietot pie sevis tūristus, jo valsts viesnīcās pietrūka vietu. Bet kubieši jūtas laimīgi, un viņu sirdis ir tikpat atvērtas kā mājokļu durvis. Dzīvokļos skan mūzika, vienmēr ir ieslēgts televizors, kas rāda ziepju operas. Neviens nekur nesteidzas, viss notiek mierīgi, naudas pelnīšanas drudzim te nav vietas. Kubieši nemelo, viņi tic, ka problēmas var atrisināt mierīgā ceļā. Par Latviju zina daudzi, bet īpaši siltas jūtas viņiem ir pret somiem.

Tam, kas nosauca Kubu par Mīlestības salu, bija simtprocentīga taisnība. Kubieši pieraduši savas emocijas un jūtas izrādīt atklāti – ielās, kafejnīcās vai bāros var dzirdēt: I like you, I love you. Ja esat kādam vai kādai iepaticies, jums noteikti pajautās, vai jums jau ir draudzene vai draugs. Kubiešu anekdote: ÇAizbrauca francūzis, amerikānis, krievs un kubietis uz Niagaru. Ieraugot tādu skaistumu, francūzis sāka sajūsmināties, kā šo vietu būtu uzgleznojis Monē. Amerikānis, ievērojis, cik daudz cilvēku brauc apskatīt šo dabas brīnumu, sāka skaitīt, kādu peļņu šeit varētu dot ātrās ēdināšanas restorāni. Krievs sāka plānot, cik derīgi būtu uzcelt hidroelektrostaciju. Bet kubietis, Niagaras burvības un enerģijas satraukts, nodomāja – cik labi šeit mīlēties!È

Katoļticība saplūst ar no Nigērijas nākušu ticību Santeria – Jorubas. Katoļu svētie un jaunava Marija tiek asociēti ar jorubas dievībām orišām. Atšķirībā no katoļu svētajiem orišas nesimbolizē pilnību, tām ir daudz cilvēcisku vājību. Mūsu paziņa kubietis Roberto katru piektdienu tīra mazu kastīti. Kastītē ir Jēzus un dažu svēto figūriņas, lupatiņas, kukurūzas graudiņi, maza glāzīte ruma, gabaliņš cigāra. Šī kastīte ir Jēzus mājiņa. Rums domāts, lai Jēzus varētu padzerties. Bieži Roberto dzied par godu saviem svētajiem.

Kubiešu mūzika ir dedzīga, enerģiska, skanīga un melodiska. Tā skan visur – ielās, restorānos, bāros, autobusos, pludmalēs. Kubieši dzied un spēlē paši. Diskotēkas ir tikai lepnajos hoteļos. Lielākais gandarījums mūziķiem, ja klausītāji dejo. Ja neviens nedejo, tas nozīmē, ka publikai muzikanti nepatīk. Izņēmums ir trova – romantiskās dziesmas. Katrā lielākā pilsētā ir Casa de la Trova jeb Trovas māja.

Muzikologs Fernando Otrizs reiz kubiešu mūziku nosaucis par afrikāņu bungu un spāņu ģitāras mīlas dēku. Dažādo mūzikas stilu pamats ir son (no spāņu valodas – skaņa). Šī brīvības pilnā mūzika dzima 19. gadsimta beigās kalnos Kubas austrumos – netālu no Santjago de Kuba pilsētas. Šajā pilsētā ir vērts apmeklēt Casa de las Tradiciones jeb Tradīciju māju, kur dažādas grupas spēlē augu dienu. No son, kas saplūda ar citiem latīņu ritmiem, radusies salsa, viena no populārākajām dejām pasaulē. Kubieši labprāt māca šo deju iebraucējiem – jūs to varēsiet dejot mājās, atceroties ceļojumu pa zaļo ķirzaku.

2004-08-24 Olga Garsia, Klauss Susiluoto


Travellatvia iesaka


Īpašie piedāvājumi Skatīt citus
Iesakam apmeklēt Skatīt citus

Dienas foto

Dienas foto

Ziņu izsūtīšana