Par slēpošanas kūrortiem Francijā


Sagatavot izdrukai
Kūrorts: Les Arcs


Kūrorts atrodas Francijas Alpu centrā Haute Tarentaise ielejā. No šejienes redzama Monblāna virsotne, netālu atrodas Val d’Isere un Tignes. Les Arcs sastāv no trim ciematiem, kas izvietoti dažādā augstumā: Arc 1600, Arc 1800 un Arc 2000. Lielākais ir Arc 1800 ciemats. No tā pacēlāju tīkls dalās trīs virzienos. Šeit dominē lieli dzīvojamie kompleksi, tāpēc trūkst Alpiem raksturīgā ciematiņu valdzinājuma. 840 m augstumā atrodas Bourg Saint Maurice, kas saistīta ar Arc 1600 ar funikulieri.
Les Arcs ir daudzveidīga kūrorta dzīve. Šeit ir atklātā slidotava ciemata centrā, 60 restorāni ar labu franču virtuvi, 20 kafejnīcas, 60 bāri, 6 diskotēkas, 4 kinoteātri, teātris...

Slēpošanas iespējas

Les Arcs trašu tīkls salīdzinoši neliels, bet to reljefs ir daudzveidīgs, tāpēc šeit ir nogāzes, kas piemērotas visu līmeņu slēpotājiem. Ekspertiem interesantākās ir Aiguille Roiuge (3226 m) nogāzes Arc 2000 rajonā. Šeit ziemeļu nogāzē atrodas trase maksimalā ātruma rekorda uzstādīšanai – „lidojošais kilometrs”. Nogāzes slīpums vietām ir 75?. Jebkurš var mēģināt labot pasaules ātruma rekordu (248.24 km/h), iznomājot speciālu inventāru.
Garākā trase no Aiguille Rouge sākas no pašas virsotnes un beidzas La Pre 1200 m augstumā. Nogāzes iesācējiem ir visos trīs ciematos, bet visvairāk pie Arc 1800.
Les Arcs sauc par snovborda dzimteni. Kūrortā ir teicams snovparks. Arc 2000 un Vallandy ir trases jebkura līmeņa snovbordistiem.
Distanču slēpotājiem izveidotas 15 km trases, bet populārākas ir Nankura ielejā 40 km no šejienes.

Eksperta vērtējums

+ Lielākā daļa trašu atrodas virs 2000 m, kas ir laba sniega garantija.
+ Galvenajās nogāzēs ir vieglākas un grūtākas trases.
+ Labais trasu plānojums ļauj slēpot līdz visiem trīs ciematiem, līdz pat viesnīcu durvīm.
+ Trases zem 1800 m atrodas mežā, aizsargātas no vēja.
- Sliktos laikapstākļos bieži slēgts pacēlājs uz Eiguille Rouge.
- Maz iespēju beztrasu slēpošanai.

Kūrorta raksturojums

Augstums 1200 – 3226 m v.j.l.
Trašu kopgarums 200 km.
Trašu skaits 121:

“zaļās” 13;
“zilās” 53;
“sarkanās” 38;
“melnās” 17.
Pacēlāju skaits 76:

6 vagoniņi;
30 krēslu pacēlāji;
40 vilcēju pacēlāji.
Caurlaidība: 87639 cilv./h.
Sezona: no 15. decembra līdz 28. aprīlim.

Papildus informācija

www.lesarcs.com

Kūrorts: Alpe d`Hueze


Netipisks speciāli kalnu slēpošanai veidots kalnu kūrorts Francijā, jo tā augstās nogāzes un trases novietotas galvenokārt Dienvidu, Dienvidrietumu virzienā. L`Alpe d`Huez tiek dēvēts par “Saulaino salu”. L`Alpe d`Huez atrodas Izēras (Isere) Alpos 63 km uz austrumiem no Grenobles. Ciemats novietots 1860 m augstumā, bet slēpošanas trases – 1120 m līdz 3330 m augstumā. Elpu aizraujoša panorāma paveras no 3330 m augstās Pic Blanc virotnes. Pēc trašu dažādības šo kūrortu var ievietot starp tādiem gigantiem kā Val d`Isere un La Plagne, šeit atrodas garākā Eiropas trase – Sarenne, kuras garums ir 16 km, bet augstuma starpība – 2200 m. Šī ir melnā trase! Tieši trašu daudzveidība ir L`Alpe d`Huez galvenais popularitātes iemesls.
Slēpošanas iespējas
L`Alpe d`Huez sagādās milzu prieku slēpošanas ekspertiem, jo šeit ir garas un sarežģītas melnās trases, kā arī nopietnas off-piste iespējas. Iesācēji šeit atradīs daudz zaļo trašu, arī vidējas klases slēpotājus sagaida liela trašu dažādība. Jāatzīmē, ka daļa no L`Alpe d`Huez sarkanajām trasēm atbilst melno trašu līmenim, bet dažas zilās trases atbilst sarkanajām trasēm. Kopumā slēpošanas un snovborda iespējas šajā kūrortā novērtētas ar 5 *.

L`Alpe d`Huez ir 114 trases ar kopējo garumu 235 km, no tām:

38 km „zaļās” trases;
34 km „zilās” trases;
29 km „sarkanās” trases;
14 km „melnās” trases;
Garākā trase – 16 km (melnā trase!).
Kūrortā darbojas moderna pacēlāju sistēma. Trases apkalpo 87 pacēlāji, no tiem:

46 bugeļu tipa pacēlāji;
24 krēsliņu tipa pacēlāji;
10 gondolas
7 vagoniņi.
Pacēlāju kopējā celtspēja ir 94 000 cilvēku stundā.

L`Alpe d`Huez kūrortā ir senas snovborda tradīcijas – pirmais half – pipe izveidots 1988. gadā. Šobrīd half – pipe nedarbojas pastāvīgi. Tomēr snovborda parks ir iecienīts mūsu valsts ekspertu vidū, kuri uzskata L`Alpe d`Huez par vienu no labākajām vietām, kur nodarboties ar snovborda aktivitātēm.

Papildus izklaides iespējas

Izklaides iespējas šajā kūrortā ar katru gadu kļūst aizvien labākas. L`Alpe d`Huez Jūs atradīsiet restorānus ar lielisku augstas kvalitātes virtuvi. Varēsiet pavadīt nakti diskotēkā, vai arī kādā no klubiņiem, kur skan dzīvā mūzika. Kūrortā ir uzbūvēts jauns baseins, šeit ir arī atklātie siltie baseini, plašs sporta centrs un olimpiskais ātrslidošanas celiņš. Jūs var ieinteresēt skola, kurā var apgūt autobraukšanas uz ledus māku (kūrorts slavens ar autosacīkstēm uz ledus). Jums tiek piedāvāta lieliska iespēja doties lidojumā ar helikopteru uz Les2Alpes kalnu kūrortu.


Kūrorts: Chamonix


Chamonix ir Francijas augstkalnu kūrorts, kurš vilina tūristus jau 2 gadsimtus. Kopš 1924. gadā šeit notika pirmās Ziemas Olimpiskās spēles, Chamonix cenšas saglabāt nosaukumu “pasaules slēpotāju galvaspilsēta”. Visu slēpošanas disciplīnu pārstāvji, kā arī snovbordisti dodas uz Chamonix kā svētceļojumā. Chamonix ieleja atrodas 88 km uz Dienvidaustrumiem no Ženēvas. Pilsēta atrodas 1035 m augstumā starp Eiropas augstākajiem kalniem, šeit paveras brīnišķīgas ainavas uz Monblāna masīvu. Chamonix ir rosīga un trokšņaina pilsēta ar daudzām viesnīcām un restorāniem un plašu sestdienas tirgu. No automašīnām brīvais pilsētas centrā valda laba gaisotne. Centru veido skaistas, senlaicīgas ēkas, bruģētas ielas un laukumi, savukārt perifēriju veido modernā apbūve. Šis ir viens no labākajiem pasaules kalnu kūrortiem, kurp doties slēpošanas ekspertiem, arī aktīvas naktsdzīves cienītāji būs ļoti apmierināti.

Slēpošanas iespējas

Chamonix Jūs varēsiet slēpot 1050 – 3840 m augstumā. Kūrorta augstākās nogāzes ir orientētas Z virzienā, kas garantē labu sniegu visā sezonas garumā. Slēpošanas ekspertus Chamonix patiesi sajūsminās. Šeit ir tiešām fantastiskas off-piste iespējas, augstākās off-piste atrodas uz ledāja (tas dominē apkārtnes augstākajās virsotnēs). Iesācēji Chamonix gūs baudu tad, ja arī ielejā būs labi sniega apstākļi.

Kopējais trašu garums ir 152 km, no tām:

16 km „zaļās” trases;
26 km „zilās” trases;
25 km „sarkanās” trases;
11 km „melnās” trases.
Trases apkalpo 48 pacēlāji ar kopējo celtspēju 52 660 cilv./stundā.
Progresīvi snovbordisti, gluži tāpat kā slēpotāji, dodas uz Chamonix kā svētceļojumā. Kūrorts nav labākā vieta iesācējiem. Šeit darbojas snovborda parks un half-pipe, kuros notiek daudzas starptautiskas sacensības. Chamonix Jūs atradīsiet arī dabisku half-pipe.

Papildus izklaides iespējas

Par Chamonix saka, ka šeit ir daudz bāru un mūzikas, turklāt nakts izklaides vietas allaž ir laužu pilnas. Protams, šeit Jums tiks piedāvātas neiztrūkstošās slēpošanas kūrortu atpūtas iespējas – sporta centri, baseins, kino, slidotava un citi. Varēsiet apmeklēt arī kādu no 6 slēgtajiem tenisa kortiem, vai doties uz kalnu muzeju.

Kūrorti: Les Trois Valles (3 ielejas)
Courchevel, Meribel, Val Thorens


Courchevel un Meribel – Motarret kalnu kūrtorti ietilpst Les Trois Valles (3 ielejas) slēpošanas reģionā un šeit darbojas vienota pacēlāju sistēma (200 pacēlāji). Kopā Jūs šeit atradīsiet 600 km (!) trašu, kas padarīs Jūsu brīvdienas neaizmirstamas. Rajons atrodas 140 km attālumā uz Dienvidaustrumiem no Ženēvas Savojas Alpos. Les Trois Valles tiek dēvētas par pasaules labāko slēpošanas rajonu, un lai saglabātu šo titulu, nemitīgi tiek veikti atjaunošanas un uzlabošanas darbi šajā reģionā.
Coeurchevel ir 3 ieleju daļa. Ciemats novietojies 1550 – 1850 m augstumā. Šeit ir visgreznākās viesnīcas un visizsmalcinātākie restorāni, Courchevel ir dārgākais Alpu kūrorts. Līdz ar to šeit var sastapt ļoti daudz pasaules slavenību – kino, TV, mūzikas zvaigžņu.
Meribel – Mottaret valda vissiltākā un sirsnīgākā atmosfēra 3 ielejās. Ciemats novietojies 1750 m augstumā (virs nedaudz aktīvākā Meribel ciemata). Tieši no Meribel-Motttaret lai visīsākajā laikā sasniegtu visas 3 ieleju trases. Meklēt aktīvu naktsdzīvi gan Jums būs jādodas uz Meribel (novietots 1450 m augstumā).
Uzturoties nosauktajos kūrortos Jūs varēsiet doties uz vēl kādu 3 ieleju sastāvdaļu – ValThorens, kas ir Eiropas augstākais slēpošanas kūrorts ar garantētu teicamu sniega segu .

Slēpošanas iespējas

3 ielejās kopējais trašu garums ir 600 km! Par ideālākajām atzītas Courchevel trases.

150 km „melno” trašu;
250 km vidējas sarežģītības trašu;
200 km vieglu trašu.
3 ielejās ir 200 pacēlāju. Šeit praktiski vairs nav divvietīgo krēsliņu tipa pacēlāju, to vietā izveidoti 4-6-8 vietīgi krēslu pacēlāji. Courchevel un Val Thorens darbojas funikulieri 150 (!) pasažieriem, bet Meribela ir pasaules līdere pēc gondolu skaita (16). 3 ieleju pacālāji spēj apkalpot 250 000 cilv./stundā.
Snovborda cienītājus Courchevel gaida Ziemeļaustrumu orientācijas parks, kura platums ir līdz 120, bet garums 600m. Šeit ir arī half-pipe un bērnu pipe.
Meribel – Mottaret ir 6,5 ha liels snovborda parks Z nogāzē, kā arī 120 m gara half-pipe.
Snovborda iespējas 3 ielejās ir vienlīdz labas gan ekspertiem, gan iesācējiem.

Papildus izklaides iespējas

Courchevel nakts dzīve norisinās ciemata daļā, kura atrodas 1850 m augstumā. Šeit ir virkne ekskluzīvu nakts klubu un restorānu. Protams, šeit tiek piedāvātas arī klasiskās atpūtas iespējas – ledus halle, baseini, fitness centri, kino. Jums ir iespēja doties arī lidojumā ar gaisa balonu. Meribel- Mottaret neizceļas ar plašām papildus izklaides iespējām, tās ir jāmeklē nedaudz zemāk novietotajā Meribel (olimpiskais centrs, sporta centri, boulings, baseins u.c.), kur ir viegli nokļūt. Tomēr neskumstiet, ja negribas doties prom no ciema – Jūs Meribel- Mottaret noteikti atradīsiet kādu jauku bāru vai restorānu, kur pavadīt vakaru.

Kūrorts: Megeve


Megeve ir viens no tradicionālajiem vecajiem Alpu kalnu kūrortiem, kurš izceļas ar šarmantu viduslaiku centru (gājēju zona). Megeve ir Alpu zemnieciskā šika paraugs, tomēr ciemats attīstījies speciāli kalnu slēpošanas vajadzībām. Megeve atrodas Augšsavojas (Haute-Savoie) Alpos, 70 km uz Dienvidiem no Ženēvas. Ciemats novietojies 1100 m augstumā, trases no 1050 m līdz 2350 m augtsumam. Megeve kā kalnu slēpošanas kūrortu sāka veidot 1920. gadā kā alternatīvu Sanktmoricai. Ciematu ļoti iecienīja Eiropas sabiedrības “krējums”, un arī mūsdienās Megeve arvien vilina augstāko aprindu cilvēkus. Apmeklētāju lielāko daļu veido turīgas franču ģimenes. Megeve izceļas ar izsmalcinātu nakts dzīvi, tomēr šeit var atrast arī skaļus naktsklubus. Kā vienīgo kūrorta trūkumu min tā zemo novietojumu, kas nelabvēlīgos apstākļos ietekmē sniega segas kvalitāti. Tomēr šobrīd tiek investēts daudz līdzekļu sniega lielgabalos, tāpēc situāciju glābj mākslīgais sniegs.
Slēpošanas apstākļi
Megeve trases ir salīdzinoši vienkāršas, bet daudzu trašu trumpis ir to novietojums ainaviski skaistās vietās. Lielākā daļa nobraucienu Jūs vedīs caur burvīgiem priežu mežiem. Megeve ir liels off-piste potenciāls, šobrīd lielas platības slēpotāji ir atstājuši bez ievērības. Slēpošanas trases jūs varēsiet sasniegt ar vagoniņu no ciemata centra.
Kopā Megeve apvidū izveidotas 125 trases ar kopējo garumu 300 km (iegādājoties Mont Blanc komplekso pacēlāja karti – 700km), no tām:

21 km „zaļās” trases;
39 km „zilās” trases;
50 km „sarkanās trases;
15 km „melnās” trases.
Uz trasēm Jūs nogādās 81 pacēlājs (bugeļi, krēsliņi, gondolas, vagoniņi), to kopējā celtspēja ir > 38 000 cilv./stundā.

Īpaši pārsteidz tas, ka neskatoties uz kūrorta izsmalcinātību, šeit paveras lieliskas iespējas nodarboties ar snovbordu. Šeit atradīsiet gan half-pipe, gan snovborda parku. Megeve ir īpaši piemērots kūrorts tiem, kas tikai sāk nodarboties ar snovbordu, pateicoties platajām un vieglajām iesācēju trasēm.

Megeve lepojas arī ar savām distanču slēpošanas trasēm, kuru kopgarums ir 75 km.

Papildus izklaides iespējas

Megeve Jums ir fantastiska iespēja doties elpu aizraujošā lidojumā virs Monblāna (Mont Blanc), arī ar helikopteru un gaisa balonu. Kā jau izsmalcinātā franču kūrortā, Jūs priecēs džeza klubi un piano bāri, muzeji, mākslas galerijas un kino. Aktīvās nakts dzīves cienītāji varēs mesties deju virpulī vienā no 7 nakts klubiem. Megeve Jūs varēsiet apmeklēt arī lielisku sporta centru, vienu no divām slidotavām, apskatīt Megeve braucot karietē, vai uzspēlēt boulingu. Iepirkšanās cienītājus gaida 200 veikali, bet franču virtuves cienītājus – 50 restorāni (daudzi no tiem iekļauti Mišelin (Michelin) restorānu ceļvedī). Katru nedēļu Megeve notiek tirdziņš.


Kūrorts: MERIBEL


Meribela atrodas Trīs ieleju centrā, no tās viegli nokļūt gan Val Thorens, gan Courchevel. Ieleja izstiepta D – Z virzienā. Kūrorts dalās divās daļās: Meribelas centrs (1450 m) un Meribel – Mottaret (1700 m). Meribelas centrs veidots 20. gs. 30-tajos gados kā sens franču ciemats. Mottaret būvēta 70-tajos gados uz izskatās mūsdienīgāka. Veikalu un izklaides iespēju šeit mazāk kā centrā. Meribelas centrs un Mottaret savienots ar pacēlāju.
Ženēva 170 km, Liona 210 km, Grenoble 75 km.

Trases

Maksimālais trašu augstums – 2952 m. Dienvidu un ziemeļu ekspozīcijas trases. Labi pārdomāta mākslīgā sniega veidošanas sistēma. Trašu klasifikācija īsti neatbilst pieņemtajiem standartiem. Dažas trases ir sarežģītākās kā atzīmētas. No Meribelas centra gondolā var pacelties līdz La Solir (2700 m), no kurienes sarkanās trases ved gan uz centru, gan uz Courchevel. Ceļš uz Val Thorens ved caur Mont de la Chanbre virsotni (2850 m). Meribela vairāk piemērota vidēji labiem slēpotājiem un snovbordistiem. Trases ir labi sagatavotas un marķētas. Distanču slēpošanas trases 17 km garumā Altiportas rajonā.

Eksperta vērtējums:

+ skaistas, skujkokiem apaugušas kalnu nogāzes.
+ daudz trašu vidēji labiem slēpotājiem.
+ labi pārdomāta mākslīgā sniega klāšanas sistēma.
- maz vieglu trašu iesācējiem.
- maz grūtu trašu pieredzējušiem slēpotājiem.
- nav kultūras centra.
- izkaisītas viesnīcas, ne vienmēr tuvu pacēlājiem.

Kūrorta raksturojums

Augstums 1450 – 2952 m v.j.l.
Trašu kopgarums 108 km.
Trašu skaits 140:

“zaļās” 24
“zilās” 43
“sarkanās” 56
“melnās” 17
Pacēlāju skaits 52:

16 vagoniņi
18 krēslu pacēlāji
18 vilcēju pacēlāji.
Caurlaidība: 63000 cilv./h.
Sezona: no 1. decembra līdz 28. aprīlim.

Papildus informācija

www.meribel.net
www.skifrance.fr

2004-12-23


Travellatvia iesaka


Īpašie piedāvājumi Skatīt citus
Ceļojumu meklētājsß



Kontinents

VienalgaEiropa
ĀfrikaĀzija
Z-AmerikaCentrālā amerika
D-AmerikaAustrālija un okeānija

Atpūta

EksotikaPie jūras
Siltās zemesKalni
Pie ekvatora

Apskates objekti

Pasaules brīnumiSlaveni muzeji
Vulkāni

Ziņu izsūtīšana