Uzzini vairāk !


Turcija

Lasiet vēl


2006-08-15
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 3 ]

2006-08-07
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 2 ]

2006-08-03
Ceļojums - laiks, kas pieder vienīgi mums

2006-06-29
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-16
Tūrismā sāncenšu netrūkst

2006-06-14
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-07
Turciju iecienījuši ceļotāji no Alūksnes rajona [ 1 ]

2006-05-08
Lielais Meksikas ceļojums

2006-04-05
Malta - Vidusjūras pērle starp Eiropu un Āfriku [ 1 ]

2006-03-08
Apciemo mūžīgā pavasara salas

2006-03-02
Senā ķeltu zeme - Īrija [ 2 ]

2006-02-15
Šrilanka - mūžīgās vasaras valsts

2006-02-09
Vidzeme „Balttour 2006” izstādē startē ar visu laiku plašāko piedāvājumu

2006-02-02
Krētas sala - Eiropas civilizācijas šūpulis [ 1 ]

2006-01-19
Saldi mutēm, saldi ausīm

2006-01-17
Satiekas Kanādas krāšņajā rudenī [ 1 ]

2006-01-10
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi [ 2 ]

2006-01-05
Ziemā — uz ziemeļiem, uz Oslo

2006-01-04
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi

2005-12-30
Jaunzēlandes pārsteigumi

2005-12-29
Banka, Tualete, Aptieka un Skola
Pilsētas olimpiskā renesanse

2005-12-22
7000 km pa tievāko un garāko zemi
Divdesmit ideju Singapūrai
Sanktpēterburgas dārgumi

2005-12-15
Aulēkšiem ne, vajag ar pietāti
XXI gadsimtā modē ir on–line

2005-12-08
Marrākeša atver vārtus pasaulei

2005-12-01
Pekina ļaujas pārmaiņu vējiem [ 1 ]

2005-11-24
Klintīs ieskautā sirds [ 2 ]

2005-11-23
Sērfotājiem no Latvijas Ēģiptē nepatīkams starpgadījums

2005-11-16
Gulbenieši Turcijā ļaujas ekstremālām izklaidēm

2005-11-10
Tas tik ir pārsteigums — Gvatemala!
Minhenē ir ne tikai muzeji

2005-11-07
Latvijas neizmantotās iespējas tūristu pievilināšanā
Grib kā spāņi dzīvot dzīvespriecīgi, nevis žēloties [ 1 ]

2005-11-03
Dienvidnieku mentalitāte Sofijā
Ceļojums uz vispatiesāko Ķīnu

2005-10-31
Venēcija ir renesanses un mūsdienu mākslas meka [ 2 ]

2005-10-27
Melnkalne piedāvā alternatīvu Rivjērai

Turciju iecienījuši ceļotāji no Alūksnes rajona


Katru rītu mostamies un gaidām, lai būtu silta un saulaina diena, jo - tik ļoti esam noilgojušies pēc saulītes. Daži jau joko, ka Latvijā šogad būšot zaļā ziema - vēsa un lietaina vasara, bet varbūt jau tagad tieši tādēļ ir vērts aizdoties ceļojumā uz kādu siltāku zemi, piemēram, Turciju.

Sagatavot izdrukai
I.Gravas ceļojumu aģentūras “Apkārt pasaulei” īpašniece, alūksniete Inese Grava atzīst, ka pēdējā laikā cilvēku interese par ceļošanu palielinās - gan individuāli, gan grupām. Viņai kā tūrisma speciālistei nesen bija iespēja apmeklēt Turciju, izzināt tās skaistākās vietas, atpūtas iespējas un viesnīcas, lai pēc tam varētu konsultēt klientus. Tādēļ viņa labprāt piekrita sniegt arī vairākus praktiskus padomus tiem, kas vēlas atpūsties Turcijā.
Uz Turciju viņa kopā ar kolēģiem no Latvijas devās no 7. līdz 13.maijam. Viņiem bija iespēja iepazīt Turcijas dienvidu piekrasti un apskatīt daudzus kūrortus pie Vidusjūras.

Turki ciena tūristus

“Tūres aģentūru darbiniekiem katru gadu rīko pirms vasaras sezonas sākuma. Šogad bija iespēja izvēlēties apmeklēt Turciju, Grieķiju vai Tunisiju. Vasarā Turcija ir starp vispieprasītākajām eksotiskajām valstīm un uz šo valsti, īpaši Antalijas reģionu, labprāt dodas arī alūksnieši, tāpēc šoreiz nolēmu doties turp,” klāsta I.Grava.

Kopā ar kolēģiem I.Grava bija Antalijas, Kemeras, Belekas, Sides un Alānijas reģionā. Septiņu dienu laikā aģenti pārvietojās pa dienvidu piekrasti, mainot apmešanās vietas. Dzīvoja dažādu zvaigžņu viesnīcās, kopumā izzinot 60 viesnīcas.

“Dienas režīms bija saspringts - no pulksten 8.00 rītā līdz 19.00 vakarā devāmies izbraucienos, pēc tam iekārtojāmies viesnīcās, bet 20.00 sākās brīvais laiks. Es šoreiz braucu strādāt, tāpēc lielāko uzmanību veltīju viesnīcu iepazīšai, lai gan, kad braucu atpūsties, man patīk iepazīt katras valsts dabisko vidi un dzīvi. Jāatzīst, ka turki ir ļoti viesmīlīgi, laipni, tūristiem pievērš lielu uzmanību, jo apzinās, ka tūristi ir viņu valsts lielākā bagātība. Turki zina - ja kaut viens tūrists būs cietis no pāridarījuma, aplaupīšanas, tad uz šo vietu tūristi vairāk nebrauks un viņiem būs atņemts iztikas avots,” atklāj I.Grava.

Sazinās arī krieviski

Daudzi baidās ceļot, jo nepārzina angļu valodu. I.Grava uzsver - jo dārgākā viesnīcā Turcijā apmetīsies, jo pastāv lielāka iespēja, ka varēs sarunāties krievu valodā.

“80 procenti tūristu turku dārgajās viesnīcās ir krievi, tādēļ apkalpojošais personāls pārzina šo valodu. Bet holandieši, vācieši pārsvarā neizvēlas šīs dārgākās viesnīcas,” saka I.Grava.

Viņa uz Turciju devās ar čarterbraucienu. To priekšrocība ir, ka ceļojuma cena ir atkarīga no tā, kādu viesnīcu tūrists izvēlas. “Tas nozīmē, ka tūristam nav noteikti jādzīvo grupā, bet viņš var atpūsties arī individuāli vai nelielās grupās. Krieviski runājošs gids - labākajā gadījumā latviski runājošs gids - viņus aizvedīs Turcijā līdz izvēlētajai viesnīcai. Katru dienu šis gids noteiktā laikā ieradīsies viesnīcā, lai apjautātos, kādas problēmas radušās, kur tūrists vēlas aizbraukt un tamlīdzīgi. Tādēļ nevar apgalvot, ka šķērslis ir valodas nezināšana. Protams, pašam tūristam ir drošāk, ja viņš pārzina, piemēram, angļu valodu, jo nomaldoties tā lieti noder. Bet, dzīvojot viesnīcā, var iztikt ar krievu valodas zināšanām,” uzsver I.Grava.

Viesnīcās nav pasīva atpūta

Varbūt daudzi uzskata, ka laika pavadīšana viesnīcā ir pasīva atpūta, bet I.Grava ir pārliecināta, ka tā nav, piemēram, atpūšoties Turcijas viesnīcas pludmalē, ir iespēja iesaistīties dažādos ūdens atpūtas veidos - izbraucienos ar jahtām, kanoe laivām, ūdensmotocikliem un citos.

“Arī viesnīcās pie baseiniem notiek interesantas atrakcijas. Jāuzsver gan - jo vairāk zvaigžņu viesnīca tā ir, jo interesantāki izklaides pasākumi jeb animācijas notiek. Fonā vienmēr skan jautra mūzika, tādēļ ir iespēja jebkurā laikā iet dejot pie baseina. Bet izklaides organizatori mikrofonā aicina atpūtniekus iesaistīties aktivitātēs, piemēram, vēderdeju kursos, ūdensaerobikā, ūdenspolo ar šova elementiem, konkursā “Kurš ar lielāko blīkšķi ielēks baseinā?” un citos. Savu enerģiju var izmantot arī šļūkšanai pa slīdkalniņiem, trenažieru zālēs, masāžās, SPA procedūrās,” stāsta I.Grava.

Savukārt vakaros dārgākajās viesnīcās katru vakaru notiek teatralizēti priekšnesumi. Populāra ir turku nakts - folkloras vakars ar dziesmām un dejām.

Iepirkšanās ir kā šovs

Ir iespēja izklaidēties arī ārpus viesnīcas teritorijas. I.Grava atzīst, ka ļoti interesanta atrakcija Turcijā ir iepirkšanās.

“Bet tā nav iepirkšanās, kuras laikā iegādājaties ļoti noderīgas lietas. Šajā gadījumā iepirkšanās ir izklaide ar noteiktu adrenalīna devu - jūs iztērēsiet naudu par kaut ko, bet būsiet ļoti priecīgi. Lielākajā daļā veikalu cenu pie precēm nav - tu ieej tajā, un sākas šovs. Tu sāc skatīties, ko vēlies, bet nekur nav cenas. Pienāk pārdevējs, un sākas saruna, kas ir kā liela kaulēšanās un šovs, kura laikā cena tiek nokaulēta vismaz par 50 procentiem. Ja šādi kaulējoties pavadīsiet trīs stundas - pozitīvu emociju būs ļoti daudz. Pirmkārt, šķitīs, ka kaut ko esat tik lēti nopircis: piedāvāja par 30 dolāriem, bet jūs nopirkāt par 15! Tāpēc prieks tiek gūts no procesa, nevis pašas preces,” atklāj I.Grava.

Katrā viesnīcā ir domāts arī par atpūtu bērniem. Daudzās viesnīcās ir speciāli bērnu centri, kur tos pieskata aukles un gādā par bērnu izklaidi.

Ir daudz pūču

I.Grava iesaka Turcijā noteikti apskatīt dabas rezervātu Pamukalē jeb kokvilnas pili. Paši turki saka: kas nav bijis Pamukalē, nav bijis Turcijā! “Antalijā ceļa malās nevar nepamanīt mošejas, kas ir raksturīgas Turcijai. Alānijas reģions ir vienīgais Turcijā, kur ir banānu plantācijas. Turcijā ir arī daudz skaistu, iespaidīgu kalnu. Tiesa, Turcijā lakstīgalas nedzied kā Latvijā, toties tur ir daudz pūču, bet viesnīcu baseinos nereti kurkst mākslīgās vardes,” saka I.Grava.
Viņa atklāj, ka pašlaik uz Turciju var aizbraukt un mitināties trīszvaigžņu viesnīcā par 350 latiem. “Cenas, protams, mainās atkarībā no sezonas, bet - palaikam ir speciālie piedāvājumi. Tas nozīmē, ka viesnīcā vai lidmašīnā ir palikušas brīvas vietas, ko pārdod par ievērojami lētākām cenām. Reizēm cilvēkiem šķiet, ka ceļot - tas ir dārgi, bet drīz vien viņi paši atskārst, ka var veiksmīgi ieekonomēt degvielas, ēšanas un citus izdevumus, lai gada laikā sakrātu naudu ceļojumam,” saka I.Grava.

Ceļojam arvien vairāk

Arī Alūksnes rajona cilvēki sākuši arvien vairāk ceļot. “Aģentūrā arvien biežāk taujā par iespējām kaut kur aizbraukt pieaugušo grupai. Ir liela interese par Baltijas valstīm - Klaipēdu, Palangu, Sāmsalu, tiek plānoti braucieni arī uz citām tuvākajām Eiropas valstīm ar izbraukšanu un atgriešanos Alūksnē, kas mūsu rajona ceļotājam ir ļoti svarīgi,” norāda I.Grava.

Viņa ievērojusi, ka daļa pedagogu ir sapratuši, ka mūsdienās noorganizēt skolēniem ekskursijas braucienu vairs nav tik vienkārši kā agrāk, jo cilvēkam, kurš ikdienā strādā savā pamatdarbā, ir grūti sekot līdzi jaunākajai tūrisma informācijai. “Tūrisms mūsdienās ir ļoti sarežģīta sistēma, tas ir daudzveidīgs un ļoti darbietilpīgs pakalpojums. Tādēļ ir ieteicams izvēlēties profesionāļu pakalpojumus un lieki sevi neapgrūtināt,” saka I.Grava.

Padomi:
Turki tūristiem pievērš lielu uzmanību, kas latvietim var šķist par daudz. No tā nevajag baidīties, jo turki apzinās - viņu valsts galvenā bagātība ir tūristi.
Jo dārgākā viesnīcā Turcijā apmetīsies, jo pastāv lielāka iespēja, ka tur varēs sarunāties krievu valodā.
Lai arī Turcija nav Eiropas Savienības valsts, precēm un pakalpojumiem cenas līdzinās Latvijai.
Turcijas lielveikalos var norēķināties dažādās valūtās - dolāros, eiro, turku lirās. Atsevišķos veikalos arī cenu zīmē norādīta cena vairākās valūtās - pat Latvijas latos.
Dodoties uz Turciju, ir ieteicams līdzi ņemt “Visa Electron” maksājumu karti, jo ar to ērti Turcijas bankomātos varēs izņemt naudu.
Lai aizbrauktu ceļojumā uz Turciju, nepieciešami vismaz 200 lati. Ieteicams izvēlēties jebkuru viesnīcu, kur viesnīcas cenā ir iekļauti arī servisa pakalpojumi.
Turcijā ir maz gājēju pāreju, toties jebkurā vietā, kur vēlēsieties šķērsot ielu, autovadītāji apstāsies.
n Ieteicams no mājām paņemt līdzi pludmales čības, jo Turcijā pludmales klāj oļi, nevis smiltis.
Ieteicams uzmanīties ielās no turkiem, kas piedāvā kopīgi nofotografēties, jo pēc tam viņi noteikti par to prasa naudu. Arī ziedus turki tāpat vien nedāvina - būs jāmaksā.

2006-06-07 Dzirkstele Līga Vīksna


Travellatvia iesaka


Īpašie piedāvājumi Skatīt citus
Iesakam apmeklēt Skatīt citus

Dienas foto

Dienas foto

Ziņu izsūtīšana