Uzzini vairāk !


Ķīna

Lasiet vēl


2006-08-15
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 3 ]

2006-08-07
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 2 ]

2006-08-03
Ceļojums - laiks, kas pieder vienīgi mums

2006-06-29
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-16
Tūrismā sāncenšu netrūkst

2006-06-14
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-07
Turciju iecienījuši ceļotāji no Alūksnes rajona [ 1 ]

2006-05-08
Lielais Meksikas ceļojums

2006-04-05
Malta - Vidusjūras pērle starp Eiropu un Āfriku [ 1 ]

2006-03-08
Apciemo mūžīgā pavasara salas

2006-03-02
Senā ķeltu zeme - Īrija [ 2 ]

2006-02-15
Šrilanka - mūžīgās vasaras valsts

2006-02-09
Vidzeme „Balttour 2006” izstādē startē ar visu laiku plašāko piedāvājumu

2006-02-02
Krētas sala - Eiropas civilizācijas šūpulis [ 1 ]

2006-01-19
Saldi mutēm, saldi ausīm

2006-01-17
Satiekas Kanādas krāšņajā rudenī [ 1 ]

2006-01-10
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi [ 2 ]

2006-01-05
Ziemā — uz ziemeļiem, uz Oslo

2006-01-04
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi

2005-12-30
Jaunzēlandes pārsteigumi

2005-12-29
Banka, Tualete, Aptieka un Skola
Pilsētas olimpiskā renesanse

2005-12-22
7000 km pa tievāko un garāko zemi
Divdesmit ideju Singapūrai
Sanktpēterburgas dārgumi

2005-12-15
Aulēkšiem ne, vajag ar pietāti
XXI gadsimtā modē ir on–line

2005-12-08
Marrākeša atver vārtus pasaulei

2005-12-01
Pekina ļaujas pārmaiņu vējiem [ 1 ]

2005-11-24
Klintīs ieskautā sirds [ 2 ]

2005-11-23
Sērfotājiem no Latvijas Ēģiptē nepatīkams starpgadījums

2005-11-16
Gulbenieši Turcijā ļaujas ekstremālām izklaidēm

2005-11-10
Tas tik ir pārsteigums — Gvatemala!
Minhenē ir ne tikai muzeji

2005-11-07
Latvijas neizmantotās iespējas tūristu pievilināšanā
Grib kā spāņi dzīvot dzīvespriecīgi, nevis žēloties [ 1 ]

2005-11-03
Dienvidnieku mentalitāte Sofijā
Ceļojums uz vispatiesāko Ķīnu

2005-10-31
Venēcija ir renesanses un mūsdienu mākslas meka [ 2 ]

2005-10-27
Melnkalne piedāvā alternatīvu Rivjērai

Pekina ļaujas pārmaiņu vējiem


Ķīnas galvaspilsēta, kas sevi uzskata par Visuma centru, piedāvā pagātnes un nākotnes maisījumu.

Sagatavot izdrukai
Lielais mūris viņiem vairs nav vajadzīgs. Ja mongoļu karavadonis Čingishans atkal izdomātu doties karagājienā uz dienvidiem, viņa ordas Pekinas apkaimē noteikti iekļūtu satiksmes sastrēgumā. Ārpus pilsētas automašīnas, ja nav iestrēgušas tikpat nekustīgi kā pats mūris, uzsāk kustību kosmosa kuģa ātrumā. Pilnīgā anarhijā tās pārvietojas starp joslām un nereti iemaldās pretējā pusē. Vieglās automašīnas pārdroši līkumo starp kravas automašīnām, tikai pēdējā brīdī izvairoties no sadursmes. Signāltaurēm kaucot, ķīnieši brauc kā ārprātīgie. Neatlaidīgais kontinentu iekarotājs Čingishans noteikti būtu pārbijies līdz nāvei un savāktu savu nožēlojamo mongoļu varzu, lai dotos atpakaļ uz mājām.

Dīvaini, bet pašā Pekinā ļaudis brauc diezgan prātīgi, paldies Dievam. Atšķirībā no Šanhajas, kur galvenais saziņas līdzeklis starp autovadītājiem ir automašīnu taures, Pekinā viņi pārsvarā ievēro noteikumus. Šī ikdienas parādība atspoguļo dažas no atšķirībām starp abām Ķīnas lielpilsētām. Pekina ir Ķīnas drakona sirds, kur izvietotas valdības iestādes. Tas izskaidro, kāpēc milzīgā pilsēta šķiet pat nedaudz pieklusināta, salīdzinot ar trokšņaino Šanhaju un Honkongu, kas ir Ķīnas ekonomikas centri.

Demonstrē muskuļus

Pekina ir ļoti skaista pilsēta, kur vērojamas arī augošās ķīniešu labklājības pazīmes. Lai sagatavotos 2008.gada olimpisko spēļu uzņemšanai, Pekinā sācies celtniecības uzplaukums. Taču pilsētu veido arī Ķīnas vēstures, varas, kultūras, gara un rūpniecības koncentrāts. Ķīnas galvaspilsēta sevi uzskata par Visuma centru. Tā laistās ekonomikas panākumu spožumā, bet šis process rada arī lielas pretrunas, jo miljoniem cilvēku palikuši nopakaļ un nav guvuši iespēju baudīt panākumu augļus. Taču kopumā Pekina demonstrē savus muskuļus kā nākamās pasaules lielvaras centrs.

Pēc komunisma vāka nocelšanas šajā valstī sācies kapitālisma izvirdums, kas pārspējis visus pasaules vulkānus kopā. Patiesībā ķīnieši ir dedzīgākie kapitālisti no visām tautām. Tomēr komunistu kontrolētā valdība baidās no pārāk lielas brīvības un ārvalstu demokrātiju ietekmes. Kamēr biroju torņi tiecas uz debesīm, varas iestādes dzelžaini kontrolē interneta saturu. Uzņēmējdarbības gars ir atraisīts, bet indivīda brīvības gars joprojām ir iekalts ciešās važās.

Tjaņaņmiņa laukumā ļaudis stundām ilgi stāv rindā, lai īsu brīdi aplūkotu iebalzamēto vadoni Mao Dzedunu. Man nāk prātā doma, ko gan vadonis Mao teiktu par jauno Ķīnu, kas limuzīnos traucas garām viņa kapam. Tik daudz no jaunās Ķīnas panākumiem ir Mao uzspiestās disciplīnas rezultāts, bet šis jautājums lai paliek vēsturnieku diskusijām. Nav šaubu, Ķīna piedzīvo uzplaukumu. Mao savulaik pacēla Ķīnu no nožēlojamas eksistences līdz nabadzībai (tas bija liels sasniegums), bet tagad milzīgā tauta sapratusi, ka tai pa spēkam ir patiesas labklājības sasniegšana.

Ķīniešu laipnība

Ārzemnieka iespaidus par Pekinu veido cilvēku laipnība (un ziņkārība par neparasta izskata svešiniekiem). Pekina ir patiesi brīnišķīga pilsēta, kur iespējams aplūkot lieliskus skatus un satikt jaukus cilvēkus. Balto cilvēku, kurš pastaigājas pa Tjaņaņmiņa laukumu, vietējie fotografēs tikpat daudz, cik viņš fotografēs vietējos ļaudis un arhitektūras pieminekļus. Ja tu apstāsies, apmaldījies šajā jūklī, kāds noteikti pienāks tev klāt, lai piedāvātu palīdzību, papļāpātu, pārbaudītu savas angļu valodas zināšanas vai mēģinātu pārdot tev kādu zīmējumu vai greznumlietiņu.

Aizliegtā pilsēta, kas vairs nav aizliegta, aicina miljoniem viesu aplūkot tās šķietami nebeidzamo dārgumu krātuvi, kur senās vietas ir apveltītas ar brīnišķīgiem vārdiem. Lamas templis pārcieta Kultūras revolūciju un briesmīgo tautas mantojuma iznīcināšanu. Tibetas budistu centrs kļuvis par visvairāk apmeklēto reliģisko vietu Ķīnā, kur vīraka piesmaržotās telpās iespējams izpētīt budistu tekstus, paklājus, Budas attēlus. Debesu templis, kas ir divreiz lielāks par pašu Aizliegto pilsētu, piedāvā mieru un klusumu. Pekinas centrā valda troksnis un enerģija, ko rada desmit miljonu cilvēku steigšanās dažādos virzienos.

Vasaras pils. Tjaņaņmiņa laukums. Pekinas opera. Guļošā Budas templis. Bungu tornis. Piecu pagodu templis. Visas šīs vietas atspoguļo tūkstošgadēm seno vēsturi, kultūru, Ķīnas garu un tradīcijas. Taču mana ceļojuma kulminācija bija pēcpusdienas brauciens ar rikšu pa pilsētas sānieliņām. Šeit dzīvo parastie ķīnieši, ko modernā ekonomika nav padarījusi pasakaini bagātus. Mēs domājām, ka brauciens ilgs aptuveni stundu, bet tas turpinājās trīs stundas un vēl šķita par īsu.

Aizraujoša vide

Druknais rikšas vadītājs aizveda mūs uz rajoniem, kur nav greznu viesnīcu un lielveikalu. Mēs redzējām, kā ķīnieši strādā, iepērk dārzeņus, apgriež matus. Mēs redzējām, kur studiju laikā dzīvojis Mao un kur joprojām dzīvo valdības darbinieki. Nekādu limuzīnu. Nekādu tūkstošiem dolāru vērtu uzvalku. Tīras un kārtīgas ieliņas. Šeit dzīvo īsti cilvēki, un tā ir patiesi aizraujoša vide.

Tikpat aizraujošs ir Lielais Ķīnas mūris. Vislabāk to apskatīt tālāk no Pekinas, lai izvairītos no tūristu drūzmas. Mēs devāmies uz vietu ap 120 km uz ziemeļaustrumiem no galvaspilsētas. Lielais Ķīnas mūris ir tieši tāds, kādam tam jābūt: vienkārši Lielais. Tūkstošiem kilometru garumā tas apseglojis kalnu grēdas kā pūķa muguru. Tas ir apbrīnojams skats. Torņos iespējams atvilkt elpu un nomierināt nervus, kas satraukti pēc stāvēšanas tik tuvu mūra malai.

Nav brīnums, ka Ķīna jau kļuvusi par vienu no galvenajiem ceļojumu mērķiem pasaulē, jo šeit ir tik daudz, ko redzēt. Ķīna ir viesmīlīga, bet pirms ceļojuma būtu prātīgi apbruņoties ar norādēm ķīniešu valodā, lai bez problēmām atrastu nepieciešamo vietu. Ķīniešu ēdiens ir slavens visā pasaulē, viesnīcas ir tik labas, cik vien var vēlēties.

Ķīnā notiek kārtējais lielo pārmaiņu process; uzņēmējdarbības gars tiek atbrīvots no važām, bet autoritārā valdība mēģina ierobežot sociālās un demokrātiskās pārmaiņas. Pašlaik vēl nav skaidrs, ar ko tas viss beigsies, bet Ķīna ir vienlaikus jauna un veca valsts, kur vērojams pārsteidzošs maisījums no pagātnes un nākotnes, sirds un prāta, dzelzs un zīda.

2005-12-01 Diena Deniss Horgans


Travellatvia iesaka


Īpašie piedāvājumi Skatīt citus
Iesakam apmeklēt Skatīt citus

Dienas foto

Dienas foto

Ziņu izsūtīšana