Uzzini vairāk !


Slovākija

Lasiet vēl


2006-08-15
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 3 ]

2006-08-07
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 2 ]

2006-08-03
Ceļojums - laiks, kas pieder vienīgi mums

2006-06-29
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-16
Tūrismā sāncenšu netrūkst

2006-06-14
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-07
Turciju iecienījuši ceļotāji no Alūksnes rajona [ 1 ]

2006-05-08
Lielais Meksikas ceļojums

2006-04-05
Malta - Vidusjūras pērle starp Eiropu un Āfriku [ 1 ]

2006-03-08
Apciemo mūžīgā pavasara salas

2006-03-02
Senā ķeltu zeme - Īrija [ 2 ]

2006-02-15
Šrilanka - mūžīgās vasaras valsts

2006-02-09
Vidzeme „Balttour 2006” izstādē startē ar visu laiku plašāko piedāvājumu

2006-02-02
Krētas sala - Eiropas civilizācijas šūpulis [ 1 ]

2006-01-19
Saldi mutēm, saldi ausīm

2006-01-17
Satiekas Kanādas krāšņajā rudenī [ 1 ]

2006-01-10
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi [ 2 ]

2006-01-05
Ziemā — uz ziemeļiem, uz Oslo

2006-01-04
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi

2005-12-30
Jaunzēlandes pārsteigumi

2005-12-29
Banka, Tualete, Aptieka un Skola
Pilsētas olimpiskā renesanse

2005-12-22
7000 km pa tievāko un garāko zemi
Divdesmit ideju Singapūrai
Sanktpēterburgas dārgumi

2005-12-15
Aulēkšiem ne, vajag ar pietāti
XXI gadsimtā modē ir on–line

2005-12-08
Marrākeša atver vārtus pasaulei

2005-12-01
Pekina ļaujas pārmaiņu vējiem [ 1 ]

2005-11-24
Klintīs ieskautā sirds [ 2 ]

2005-11-23
Sērfotājiem no Latvijas Ēģiptē nepatīkams starpgadījums

2005-11-16
Gulbenieši Turcijā ļaujas ekstremālām izklaidēm

2005-11-10
Tas tik ir pārsteigums — Gvatemala!
Minhenē ir ne tikai muzeji

2005-11-07
Latvijas neizmantotās iespējas tūristu pievilināšanā
Grib kā spāņi dzīvot dzīvespriecīgi, nevis žēloties [ 1 ]

2005-11-03
Dienvidnieku mentalitāte Sofijā
Ceļojums uz vispatiesāko Ķīnu

2005-10-31
Venēcija ir renesanses un mūsdienu mākslas meka [ 2 ]

2005-10-27
Melnkalne piedāvā alternatīvu Rivjērai

Pa dūņām un siltiem ūdeņiem


Ceļojumu uz Slovākiju var bagātināt ar izdevīgu veselības kūri.

Sagatavot izdrukai
Savu pirmo pēcpusdienu Slovākijā pavadīju, ietīts viendabīgā nogulumu masā, kas citā vārdā pazīstams kā dūņas. Baltā halātā ģērbtais Jans silto, slīdīgo masu vispirms izzieda uz kušetes un lika man gulties tai virsū. Sakodis zobus, paklausīju. Pēc tam Jans sāka kraut virsū vēl vairāk dūņu, pārvēršot mani par kaut ko līdzīgu mūmijai. "Das ist sehr gut," viņš komentēja vāciski, stāstot, ka viss būs labi.

Cena bija pieņemama, es pat teiktu, netipiski zema, ņemot vērā, ka apmetos art–nouveau stila viesnīcā kalnu pilsētā Pještjani. Thermia Palace ir marmora grīdas, kristāla lustras un apzeltītas kolonnas. Pirms kara tā bija vieta, kur gods atpūsties un baudīt dūņu vannas bija pašiem turīgākajiem. Viesu grāmatā, kur ieraksti sākas ar 1912.gadu, parakstījies gan bulgāru cars Ferdinands, gan iebraucēji no tik attālām zemēm kā Burkinafaso un Malaizija. Kādā fotogrāfijā redzams Bhopālas maharadža, kas 1934.gadā te bija ieradies ar lielu svītu, ieskaitot pavāru un personīgo ārstu.

Spa sala

Pještani, pilsēta ar 31 tūkstoti iedzīvotāju, savaldzina ātri. Lielais kārdinājums ir Spa sala — koka ēku labirints ar termiskajām pirtīm un citām spa labierīcībām. No vienas puses salu ieskauj Vāhas upe, no otras šaurs kanāls, aiz kura slejas skaistie Karpatu kalni. Thermia ir viena no sešām viesnīcām, kas sarindojušās uz šaurās mežainās strēles. Bieži var satikt vietējos, kas pastaigās līkumo starp skujkokiem, labā laikā blakus esošajā amfiteātrī tiek rīkoti koncerti. Pilsētas centrā, līdz kuram var tikt, šķērsojot šauru gājēju tiltiņu, mijas kafejnīcas, mākslas galerijas un cēlas, zemas ēkas, Galerijā Art Jazz, ko iecienījušie vietējie, nejauši satieku kādu Kregu no Kalifornijas, kas te dzīvo jau ceturto gadu. "Svētdienās cilvēki labprāt iziet ielās, uzģērbjot savas labākās drēbes," viņš pastāsta. "Lūk, tā ir īsta Vecā pasaule!"

Tāda pati noskaņa valda arī Thermia. Drīz pēc tam, kad reģistratūras kalpotājs man ielika plaukstā smagu, zelta krāsas atslēgu, es tiku uzaicināts uz nelielu izmeklēšanu pie vietējā ārsta. Tas jādara visiem spa viesiem. Pēc neveikliem mēģinājumiem sazināties angliski Rūdolfs Blahunka atviegloti uzelpoja, uzzinot, ka es nedaudz saprotu arī vāciski un krieviski. Viņš šīs valodas pārvalda perfekti. Sarauca uzacis par manu ieilgušo saaukstēšanos, tad atzina, ka man ir nedaudz paaugstināts asinsspiediens un neveselīgs stīvums skausta un muguras muskuļos.

"Alles ist O.K.," viņš galu galā paziņoja un sastādīja procedūru sarakstu nākamajām pāris dienām. Tās būs tikai daļa no 57 dažādām procedūrām, kas tiek veiktas šajā iestādē, viņš skaidroja, — no ultraskaņas izmeklēšanas līdz pat "medicīniskām slāpekļa dioksīda" injekcijām.

Mana pirmā terapija bija ietīšana dūņu "mētelītī". Tam būtu jāmazina saišu uztūkums un jāstiprina imūnsistēma. Pēc tās noskalojos termiskā ūdens dušā un vēlreiz tiku ietīts kokvilnas palagos un jaunā dūņu slānī, lai tie kārtīgi iesūktos manos muskuļos. Kamēr tur gulēju, patiesi sāku just, ka saspringums kaklā un mugurā sāk atkāpties.

Nākamajā dienā turpināju ar dubļu vannu un spoguļu baseinā pavadītām stundām. Vispirms bija milzīgs baseins celtnē ar lepnām kolonnām un vitrāžām greznotiem logiem. Baseinā bija silts ūdens, bet tā dibenu klāja minerāliem bagātu dūņu slānītis. Šajā spa stingri tiek ievērots dzimumu nodalījums, tāpēc uz paaugstinājuma baseina vidū, mērcējot kājas ūdenī, klusi sēdēju kopā ar vēl pieciem vīriem. Tad pārgāju uz spoguļu baseinu, kas šādu nosaukumu guvis tālab, ka rāmā ūdens virsmā paša atspulgs redzams neticami labi. Baseins pildīts ar siltu un ar sēru bagātu ūdeni.

Pēc dušas sekoja masāža. Masieris Dodo, lēnām virzoties no pēdām uz kājām un tad uz muguru, vāciski skaidroja, ka atšķirībā no citām masāžām, kas paredzētas muskuļu nomierināšanai, šīs nolūks uz apzināta asinsrites stimulācija ap locekļu saitēm. Ņemot vērā to, ka pret saitēm un skrimšļiem parasti ir jāizturas prātīgi, iesākumā šī procedūra bija sāpīga, taču galu galā man patika iespēja pastiept ierasti mazlietotās ķermeņa daļas.

Nākamajā rītā mani gaidīja virpuļvanna (tās apkalpotājs skaidroja, ka šādā veidā sēra nogulsnes iesūcas ādā un audos) un vēl viena masāža. Bet pēc tam bija jāiet sāls alā. Tā veidota no sāls, kas vests no Sarkanās jūras un vēl citām vietām. Grīda imitēja pludmales oļus, bet pie griestiem karājās mākslīgi stalaktīti. 45 minūtes kopā ar vēl dažiem viesiem sēdējām koka krēslos, elpojot sāļo gaisu. Tad vēl viena pelde spoguļbaseinā.

Pilnīgs miers bija gūstams tikai manā viesnīcas istabiņā. Tā bija kompakta un mēbelēta tikai ar divguļamo gultu un skapīti ar televizoru uz tā.

Kalnu avoti

Vēlmē apskatīt Slovākijas kalnaino apkaimi pēdējo dienu veltīju ekskursijai Tatros. Nolīgu melnu, spīdīgu mersedesu ar šoferi, kurš mani izvadāja pa līkumoto šoseju paralēli Vāhas upes tecējumam. Gleznaini ciemi lūgtum lūdzās, lai apstājos un apbrīnoju tos ilgāk. Tāpat arī senās pilis Trenčīnas, Žilinas un citu pilsētu augstākajos pauguros. Pēc divām stundām ieradāmies Tatralandia — ūdensatrakciju parkā pie Liptovski Mikulāšas pilsētas. Tāpat kā Thermia Palace, arī šī atpūtas vieta ir būvēta uz karstajiem avotiem.

Taču jebkuras citas līdzības tām nav. Šis parks, kas atklāts tikai pirms diviem gadiem, galvenokārt izklaidē ģimenes ar bērniem, kuri var plunčāties baseinos, kamēr vecāki, piemēram, iedzer alu blakus esošajos krodziņos.

Kad tovakar atgriezos Thermia, pēkšņi atskārtu, ka mana saaukstēšanās ir nemanot atkāpusies, tāpat arī muskuļu sāpes. Spa procedūras tik tiešām man palīdzēja justies tik labi kā vēl nekad pēdējo gadu laikā.

Vēlreiz izgājis cauri gaiteņiem, apbrīnojot vitrāžas un kristālu, ieslīdēju zilas gaismas pielietā salonā, kur vakariņotājus ar senām melodijām izklaidēja pianists. Ēdiena smaržu nedaudz nomāca sēra aromāts, kas iezadzies no blakus telpām, taču manu omu tas nebojāja. Paliku tur ilgi. Kamēr mūzika beidza skanēt.

Uz spa

- No Vīnes lidostas autobusi uz Slovākijas galvaspilsētu Bratislavu kursē katru stundu. Brauciena ilgums ir 1 h un 10 min. Biļetes cena vienā virzienā ap 10 eiro.

- Vilciena biļete no Bratislavas uz Pještjani maksā ap Ls 5

- Taksometrs no Vīnes lidostas līdz Pještjani maksā ap Ls 55

- Nedēļa Thermia Palace (viesnīca, trīs ēdināšanas, procedūras) maksā aptuveni Ls 350

- www.piestany–spa.com

2005-04-28 Diena Gerijs Lī


Travellatvia iesaka


Īpašie piedāvājumi Skatīt citus
Iesakam apmeklēt Skatīt citus

Dienas foto

Dienas foto

Ziņu izsūtīšana