Uzzini vairāk !


Singapūra

Lasiet vēl


2006-08-15
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 3 ]

2006-08-07
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 2 ]

2006-08-03
Ceļojums - laiks, kas pieder vienīgi mums

2006-06-29
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-16
Tūrismā sāncenšu netrūkst

2006-06-14
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-07
Turciju iecienījuši ceļotāji no Alūksnes rajona [ 1 ]

2006-05-08
Lielais Meksikas ceļojums

2006-04-05
Malta - Vidusjūras pērle starp Eiropu un Āfriku [ 1 ]

2006-03-08
Apciemo mūžīgā pavasara salas

2006-03-02
Senā ķeltu zeme - Īrija [ 2 ]

2006-02-15
Šrilanka - mūžīgās vasaras valsts

2006-02-09
Vidzeme „Balttour 2006” izstādē startē ar visu laiku plašāko piedāvājumu

2006-02-02
Krētas sala - Eiropas civilizācijas šūpulis [ 1 ]

2006-01-19
Saldi mutēm, saldi ausīm

2006-01-17
Satiekas Kanādas krāšņajā rudenī [ 1 ]

2006-01-10
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi [ 2 ]

2006-01-05
Ziemā — uz ziemeļiem, uz Oslo

2006-01-04
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi

2005-12-30
Jaunzēlandes pārsteigumi

2005-12-29
Banka, Tualete, Aptieka un Skola
Pilsētas olimpiskā renesanse

2005-12-22
7000 km pa tievāko un garāko zemi
Divdesmit ideju Singapūrai
Sanktpēterburgas dārgumi

2005-12-15
Aulēkšiem ne, vajag ar pietāti
XXI gadsimtā modē ir on–line

2005-12-08
Marrākeša atver vārtus pasaulei

2005-12-01
Pekina ļaujas pārmaiņu vējiem [ 1 ]

2005-11-24
Klintīs ieskautā sirds [ 2 ]

2005-11-23
Sērfotājiem no Latvijas Ēģiptē nepatīkams starpgadījums

2005-11-16
Gulbenieši Turcijā ļaujas ekstremālām izklaidēm

2005-11-10
Tas tik ir pārsteigums — Gvatemala!
Minhenē ir ne tikai muzeji

2005-11-07
Latvijas neizmantotās iespējas tūristu pievilināšanā
Grib kā spāņi dzīvot dzīvespriecīgi, nevis žēloties [ 1 ]

2005-11-03
Dienvidnieku mentalitāte Sofijā
Ceļojums uz vispatiesāko Ķīnu

2005-10-31
Venēcija ir renesanses un mūsdienu mākslas meka [ 2 ]

2005-10-27
Melnkalne piedāvā alternatīvu Rivjērai

Divdesmit ideju Singapūrai


Kad uz Dienvidaustrumāzijas pilsētvalsti braukšu otrreiz, taksists Pits mani sagaidīs ar ženšeņa vīnu. Tā apsolīts...

Sagatavot izdrukai
Kāds svešinieks iebiksta man sānos, kad gaidu rindā pasu kontrolē. "Beidz žļambāt, spļaun ārā — Singapūrā košļenes ir aizliegtas," svešinieks ir igaunis, kurš par Singapūru lasījis ceļvedī. Patiešām, visapkārt cilvēku mutes ir mierīgas. Ieraugot sakopto pilsētu un soda mērus par piemēslošanu, kļūst skaidrs, kāpēc košļenes izskaustas. Ar nedēļu gan ir par maz, lai saprastu un izbaudītu 20 lietas, ko singapūrieši atzinuši par apskates vērtām.

Hiēnas astotnieks

Salu lērumu starp Āziju un Austrāliju ģeogrāfijas stundās uztvēru kā nenozīmīgu drupaču izkaisījumu okeānā. Taisni brīnums kā lidmašīnas pilots spēj saskatīt un atrast lidostu. Singapūra sagaida ar +30C karstumu, automašīnu stūrēm labajā pusē, debesskrāpjiem un palmām, kas tērpušās Ziemassvētku rotā. Ir tik sutīgs, ka pa mugurkaulu notek sviedru straumīte.

"Aizliegts ienest turianus," vēsta uzraksts viesnīcas reģistratūrā. Turians ir auglis, kas izskatās kā zaļa melone ar adatām, un, mēs, baltieši, dodamies uz tirgu iepazīt augli. Turiana nekur nav. Pārdevējs paskaidro, ka nav sezona, taču mēs solāmies neiet prom. Pārdevējs nopūšas un no ledusskapja izvelk plastmasas kārbiņu ar dzeltenu pļuru. Viņš izskatās kā lācis, kam jādalās pēdējā medus krājumā, tāpēc pārdevējs sniedz man tikai vienu karoti ar turiana mīkstumu. Tas smird pēc mēsliem. Aiztaisu degunu un pagaršoju. Vaīī, cik briesmīgs — viebju seju un ķeru pēc mango sulas. Lai izdzenātu mēslu smaku, derētu košļene, taču veikalā to vienkārši nav. Nelāgumu remdēju ar asu krabi, vēzi melnajos piparos un sulīgām sviesta garnelēm. Ēdiens ir gards, taču tik ass, ka lēkāju kā apsēdusies uz karstas krāsns. Pirmās dienas pārsteigumiem punktu pieliek skats pa restorāna logu — cēlā gaitā pa trotuāra malu aizsoļo balts kaķis ar nocirstu asti.

Ceļojumu aģentūras iesaka apmeklēt zoodārzu, lai satiktu jaguārus un pumas, taču vietējie teic — brauciet uz Nakts safari. Attālā pilsētas stūrī sagaida lāpās izgaismots ceļš, kas ved uz mazu vagoniņu. Čunčinām pa tumsu. Zvērus nemana. Palmas un lieli kallu ziedi met spocīgas ēnas. No kāda pakalna pavīd gaisma — tur laiski izstiepies tīģeris visā garumā un uzgriezis skatītājiem muguru. Viņš izskatās gluži kā saritināts paklājs. Netālu ālējas ziloņi — saliec snuķi ritulī un grūsta viens otru.

Šviķ — pār galvu pārlaižas lidojošā vāvere. Skaista gan. Dabas parku var izstaigāt arī kājām, un šķiet, ka tas ir bez jebkāda redzama nožogojuma. Zvēru klātbūtnes efekts ir pat biedējoši tuvs. Nakts safari aizrauj līdz brīdim, kad ieraugu hiēnas mītni. Žēlīgs skats — nokārusi galvu, viņa staigā pa izmīdītu taciņu astotnieka formā. Hiēna met riņķi pēc riņķa. Katrs no tiem vēsta, cik viņas dzīve ir bezjēdzīga — ik nakti staigāt uz izgaismota pakalna, lai tikai viņu apskatītu divi tūkstoši cilvēku. Igauņu ceļabiedrs pa to laiku citā parkā apskatījis 3000 tauriņus un paturējis rokās skorpionveidīgu insektu.

Jēla ola un grūtniece

Cilvēki Singapūrā ir iecietīgi un laipni. Smaidot viņi nerāda zobus, vien piepaceļ lūpu kaktiņus. Arī tad, ja mieru neliek tūristi no Baltijas. Ceļvedis vēsta, ka noteikti jāuzbrauc otrā augstākajā debesskrāpī Singapūrā un jāmalko tēja. Augstākā ēka esot privāta, tāpēc atliek doties nedaudz zemākajā. Kad turp dodamies pirmoreiz, tornis slēgts. Arī otrā reize neveiksmīga, jo iekšā laidēja paziņo, ka torņa smailē notiek privāta ballīte. Igaunis kļūst nikns un paskaidro, ka mēs lidojām 15 stundas, lai tikai ar vienu aci palūrētu uz pilsētu naktī no augšas. Igaunis lūdzas, lai ielaiž kaut koridorā. Kad kundzīte ir nokaitināta un smaida ar grūtībām, igaunis noskaišas un paziņo, ka nevajag likt ceļvedī tādas muļķības un "galu galā — brauc pati tur pati augšā, un bāz to torni, kur gribi".

Naktsdzīve nepārsteidz. Mūzika un dzērieni gluži kā Rīgas klubos. Galdiņus atdala vertikālas kreļļu virtenes, ko ik pa laikam kāds paslidina rokās. Eiropieši sasmaidās un ātri vien sāk runāties. Nolemjam ieklīst kādā nomaļākā klubā. Uz skatuves grozās vietējā dziedātāja. Dzelžaini saķērusi mikrofonu, viņa mokoši dzied. Acis, protams, ciet. "Vai būs dejas?" jautāju apsargam. Nē — atbilde aizbaida. Tagad pats grūtākais — noķert taksometru. Singapūrā tie ir vai nu aizņemti vai izsaukumā, tāpēc uz ielas dīkā var nostāvēt divdesmit minūtes. Ja taksi tomēr noķerat, palūdziet vadītājam tālruņa numuru.

Pita ir 47 gadus vecs taksists, kuram patīk runāt. Viņš aicina palikt Singapūrā, jo "te vīriešiem trūkst normālu sieviešu. Mēs precam ķīnietes un eiropietes, jo vietējās tik skatās uz maku un vispār — cilvēki viens otru te nemīl".

Pēc piecām dienām atkal rodas vajadzība pēc taksometra. Neticami, pie stūres atkal Pita. "Tu esi laimīga, jo vaigos bedrītes. Vai tik tu neesi ārste? Kā tevi sauc?" Pita runā ierastajā tonī. Saprotu, ka kungs neatceras mani un paziņoju, ka toties es zinu kā sauc viņu. Vīrietis apstulbst. Viņš smejas un sola man nopirkt ženšeņa vīnu, kad uz Singapūru atbraukšot otrreiz.

Uz Singapūru otrreiz var doties kaut vai ķīniešu kvartāla dēļ. Tas ir milzīgs tirgus ar sarkaniem lukturiem, žāvētiem ragiem, izkaltētiem jūraszirdziņiem un ķirzakām, lupatām, pulksteņiem un savdabīgiem cilvēkiem. Lai tikai es nopirktu kādu kompaktdisku, pārdevējs dziedādams un lēkādams atdarina mūziku no albuma, kam es pieskaros ar pirkstu. Turpat netālu pusdieno kāda grūtniece īsā, melnā kleitā. Viņa pārsit jēlu olu, sakuļ ar soju un gardi nočāpstina. Singapūrā vari klejot un justies pazudis.

20 ieteikumi

No Singapūras ceļveža www.visitsingapore.com

1. Nobaudiet asu krabi, vēzi melnajos piparos un sulīgas sviesta garneles

2. Nofotografējiet Singapūrā fotografētāko cilvēku — Raffles Hotel šveicaru

3. Satiec meža kaķi, lauvas, jaguārus, pumas un tīģerus Singapūras zvēru dārzā

4. Nakšņojiet unikālā hotelī

5. Izbaudiet relaksējošu masāžu spa dārzā Spa Botanica

6. Peldiet ar rozā delfīniem Sentosas salā

7. Nogaršojiet ceptus skorpionus un skudras Imperial Herbal Kitchen

8. Skatieties teātri brīvdabā

9. Nirstiet ar haizivīm Underwater World

10. Iztrakojieties klubos

11. Muzejā izdzīvo Singapūru II Pasaules karā

12. Suntec City hallē apskati pasaulē lielāko strūklaku

13. Iepērcies Mustafa Centre, kur ir 120 000 produktu

14. Klubu zonā vadošais ir Mohamed Sultan Road

15. Apēdiet liesmā ceptu zivs galvu karijā ar rīsiem uz banāna lapas

16. Iedzeriet tēju otrā augstākajā ēkā — Swissotel The Stamford 69.stāvā.

17. Apskati pilsētu, izbraucot ar laivu.

18. Putnu parkā Jurong BirdPark var apskatīt ķirzaku, kura spēj izaugt 2 metrus gara

19. Pamēģini kļūt par virves dejotāju trapeces skolā

20. Vakaru sāc ar atpūtu Jurong Country Club vai Orchid Country Club.

2005-12-22 Diena Ieva Alberte


Travellatvia iesaka


Īpašie piedāvājumi Skatīt citus
Iesakam apmeklēt Skatīt citus

Dienas foto

Dienas foto

Ziņu izsūtīšana