Uzzini vairāk !


Turcija

Lasiet vēl


2006-08-15
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 3 ]

2006-08-07
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 2 ]

2006-08-03
Ceļojums - laiks, kas pieder vienīgi mums

2006-06-29
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-16
Tūrismā sāncenšu netrūkst

2006-06-14
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-07
Turciju iecienījuši ceļotāji no Alūksnes rajona [ 1 ]

2006-05-08
Lielais Meksikas ceļojums

2006-04-05
Malta - Vidusjūras pērle starp Eiropu un Āfriku [ 1 ]

2006-03-08
Apciemo mūžīgā pavasara salas

2006-03-02
Senā ķeltu zeme - Īrija [ 2 ]

2006-02-15
Šrilanka - mūžīgās vasaras valsts

2006-02-09
Vidzeme „Balttour 2006” izstādē startē ar visu laiku plašāko piedāvājumu

2006-02-02
Krētas sala - Eiropas civilizācijas šūpulis [ 1 ]

2006-01-19
Saldi mutēm, saldi ausīm

2006-01-17
Satiekas Kanādas krāšņajā rudenī [ 1 ]

2006-01-10
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi [ 2 ]

2006-01-05
Ziemā — uz ziemeļiem, uz Oslo

2006-01-04
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi

2005-12-30
Jaunzēlandes pārsteigumi

2005-12-29
Banka, Tualete, Aptieka un Skola
Pilsētas olimpiskā renesanse

2005-12-22
7000 km pa tievāko un garāko zemi
Divdesmit ideju Singapūrai
Sanktpēterburgas dārgumi

2005-12-15
Aulēkšiem ne, vajag ar pietāti
XXI gadsimtā modē ir on–line

2005-12-08
Marrākeša atver vārtus pasaulei

2005-12-01
Pekina ļaujas pārmaiņu vējiem [ 1 ]

2005-11-24
Klintīs ieskautā sirds [ 2 ]

2005-11-23
Sērfotājiem no Latvijas Ēģiptē nepatīkams starpgadījums

2005-11-16
Gulbenieši Turcijā ļaujas ekstremālām izklaidēm

2005-11-10
Tas tik ir pārsteigums — Gvatemala!
Minhenē ir ne tikai muzeji

2005-11-07
Latvijas neizmantotās iespējas tūristu pievilināšanā
Grib kā spāņi dzīvot dzīvespriecīgi, nevis žēloties [ 1 ]

2005-11-03
Dienvidnieku mentalitāte Sofijā
Ceļojums uz vispatiesāko Ķīnu

2005-10-31
Venēcija ir renesanses un mūsdienu mākslas meka [ 2 ]

2005-10-27
Melnkalne piedāvā alternatīvu Rivjērai

Gulbenieši Turcijā ļaujas ekstremālām izklaidēm


Gulbenes rajona pašvaldību iestāžu darbinieki jau sen sprieduši, ka būtu nepieciešams kopīgi doties atpūsties, jo atvaļinājums viņiem ir relatīvs jēdziens, arī ģimenēm tiekot veltīts maz laika. Tika nolemts, ka jādodas apskatīt citas zemes, kā piemērotākā izvēlēta Turcija, jo tajā būtu izdevība vienu nedēļu rudenī baudīt vasaru.

Sagatavot izdrukai
“Turcijā mūs sveicināja zilas debesis un pasakainās Tauru kalnu virsotnes. Ārā bija plus 27 grādi,” stāsta Lejasciema pagasta padomes sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Igaviņa. Tūristus Turcijā pārsteidz krāšņā daba.
“Skaisti izskatās Ķīnas rozes, kas lieliem, kupliem ziediem stiepjas gar balkonu malām. Siltais klimats liek augt pat niecīgākajiem augiem. Burvīgi zilā Vidusjūra saulrieta gaismā ikvienam liek aizmirsties un iedomāties, ka esi nokļuvis pasakā,” saka Jana.

Atbraucējus Turcijā visvairāk pārsteidz kontrasti. “Turpat līdzās skaisti sakoptiem apartamentiem ir ierīkota izgāztuve, aiz tās slejas milzīga, skaista villa. Dīvaini, ka viena vieta var būt tik tīra, bet līdzās - gružu kaudzes. Kontrasti vērojami arī cilvēku attieksmē - cik viens ir jauks, tik otrs nekaunīgs un uzbāzīgs,” stāsta Jana.

Pirtī - divarpus stundas

Gulbenieši vēlējās izbaudīt kārtīgas brīvdienas, tādēļ mazāk aizrāvās ar vēstures pieminekļu apskati, bet centās izbaudīt aktīvās atpūtas piedāvājumus. Pirmajā vakarā viņi apmeklēja īstu turku pirti.
“Pirts ir kā milzīgs komplekss. Vairākas reizes gājām tvaika pirtī, līdz āda bija kārtīgi atmiekšķējusies. Tad devāmies uz telpu, kur visus saguldīja uz marmora plāksnēm kā siļķes mucā. Nemanot pie katra pienāca pirtnieks un sāka berzt,” stāsta Jana.

Turku pirti vienlaikus apmeklē gan vīrieši, gan sievietes, bet pirtnieki ir tikai vīrieši. “Mēs neticējām, ka cilvēkam var noberzt tik daudz ādas. Nākamais etaps bija maiga rīvēšanās ar ziepjūdenī samērcētu vīkšķi, bet kā pēdējo varējām izbaudīt masāžu ar ēteriskajām eļļām. Visas procedūras ilga apmēram 2,5 stundas,” stāsta Jana.

Pirts prieki izmaksā 20 dolārus, bet jārēķinās, ka it visur ir jādod arī dzeramnauda, turklāt nekas šajā zemē nemaksā mazāk par dolāru. Ja neatstāj dzeramnaudu, ar labu apkalpošanu var nerēķināties.

Uzņem adrenalīna devu

Otrajā ceļojuma dienā gulbeniešiem bija iespēja ļauties dažādām aktivitātēm. Daži, klausoties Vidusjūras viļņu šalkoņā, baudīja saules glāstus. Citi devās izbaudīt raftingu. Šī izprieca paredzēta asu izjūtu cienītājiem, jo ar piepūšamajiem plostiem un laivām jādodas braucienā pa krāčainu kalnu upi. “Tā, protams, nebija tik ļoti krāčaina kā tās, pa kurām brauc profesionāļi, bet mums tas šķita diezgan jocīgi,” stāsta Gulbenes rajona padomes izpilddirektore Guna Švika. Šis piedzīvojums bijis gandrīz visas dienas garumā. “Pēc brauciena emocijas katram droši vien ir citādākas, bet tā bija laba iespēja uzņemt kārtīgu adrenalīna devu,” saka Guna.

Atpūšas kā turku sultāni

Tūristi varēja doties arī 85 kilometrus garā izbraucienā ar džipiem uz kalniem. “Varējām iepazīt cilvēku dzīvi kalnos. Tur viņi dzīvo ļoti pieticīgi. Mūs ieveda vidusmēra cilvēku ģimenē. Mājokļos uz sienām nav tapešu, klona grīdu sedz austas un tamborētas lupatu sedziņas. Viņus tas apmierina, viņi skaitās vidēji turīgi,” stāsta Jana.

Par interesantu piedzīvojumu izvērtās tā sauktā turku nakts, kur divas stundas varēja izjust turku nacionālās tradīcijas un justies kā turku sultāni. “Mūs izklaidēja vēderdejotājas, ugunspūtēji. Varējām nogaršot īstos turku asos ēdienus, jo viesnīcā pret mums izturējās saudzīgi un ēdieniem sevišķi daudz garšvielu klāt nelika,” stāsta Jana. Gan brauciens ar džipiem, gan turku nakts izpriecas izmaksājušas katra 35 dolārus.

Turki ļoti labi apzinās, kā piesaistīt un izklaidēt tūristus. Kad gulbenieši devās izbraucienā ar jahtu, viņiem tika piedāvāta iespēja baudīt ekstremālu izpriecu, kas tiek dēvēta par mīlestības pārbaudījumu. Jahta devās apkārt klintij. Tie, kas vēlējās pārbaudīt mīlestību, izkāpa vienā klints pusē un pa tumšu alu centās nokļūt otrā pusē. Atpakaļceļa šiem drosmīgajiem nebija, jo jahta devās tālāk, lai viņus sagaidītu otrpus klints.

Tūristiem tika piedāvāta iespēja izbaudīt arī daivingu jeb zemūdens niršanu. Šo izklaidi izmēģināja Valdis Porietis, kam tā ir kļuvusi par nopietnu aizraušanos. Vidusjūra viņam šķitusi skaistāka nekā Baltijas jūra, jo tajā zemūdens pasaule ir daudzveidīgāka.

Turcija ir izslavēta ādu un zeltlietu zeme. Gulbeniešiem bija iespēja apmeklēt lielu zelta rūpnīcu un dārgu ādu rūpnīcas veikalu. “Lai gan tobrīd bija sezonas atlaides, mazs gredzentiņš maksāja apmēram 100 dolārus. Arī ādas bija ļoti dārgas. Ja pārdevēji jūt, ka neko nepirksi, viņi norāda, kur ir izeja. Viņi strādā tikai ar pircējiem,” stāsta Jana.

Turki ir izdzīvotāji

Iepirkšanās šajā valstī latviešiem šķiet kaut kas dramatisks, jo visur notiek kaulēšanās, kas šajā zemē ir kā rituāls. Turki sākumā nosauc astronomisku summu un pēc tam sāk kaulēties. “Turki ir ļoti uzbāzīgi, skrien pakaļ, ja nepērc. Viņi ir viltīgi un nekaunīgi, viņi ir dzimuši tirgotāji,” uzskata Jana.
Gulbenieši Turcijā pavadīja tikai nedēļu, turklāt viesojās tikai vienā Turcijas malā, tomēr viņiem radās priekšstats par šo valsti, tās kultūru, tradīcijām un cilvēkiem. “Turcijā viss ir diezgan dārgs. Vislabāk atalgotās profesijas šajā valstī ir skolotāji, ārsti un juristi. Turki ir maza auguma, bet ļoti sīksti. Šie Osmaņu impērijas pēcteči ir karotāji, kas māk cīnīties un izdzīvot,” saka Jana un piebilst, ka šīs īpašības mēs varētu pamācīties no turkiem.

2005-11-16 Dzirkstele Evita Brokāne


Travellatvia iesaka


Īpašie piedāvājumi Skatīt citus
Iesakam apmeklēt Skatīt citus

Dienas foto

Dienas foto

Ziņu izsūtīšana