Uzzini vairāk !


Gvatemala

Lasiet vēl


2006-08-15
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 3 ]

2006-08-07
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 2 ]

2006-08-03
Ceļojums - laiks, kas pieder vienīgi mums

2006-06-29
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-16
Tūrismā sāncenšu netrūkst

2006-06-14
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-07
Turciju iecienījuši ceļotāji no Alūksnes rajona [ 1 ]

2006-05-08
Lielais Meksikas ceļojums

2006-04-05
Malta - Vidusjūras pērle starp Eiropu un Āfriku [ 1 ]

2006-03-08
Apciemo mūžīgā pavasara salas

2006-03-02
Senā ķeltu zeme - Īrija [ 2 ]

2006-02-15
Šrilanka - mūžīgās vasaras valsts

2006-02-09
Vidzeme „Balttour 2006” izstādē startē ar visu laiku plašāko piedāvājumu

2006-02-02
Krētas sala - Eiropas civilizācijas šūpulis [ 1 ]

2006-01-19
Saldi mutēm, saldi ausīm

2006-01-17
Satiekas Kanādas krāšņajā rudenī [ 1 ]

2006-01-10
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi [ 2 ]

2006-01-05
Ziemā — uz ziemeļiem, uz Oslo

2006-01-04
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi

2005-12-30
Jaunzēlandes pārsteigumi

2005-12-29
Banka, Tualete, Aptieka un Skola
Pilsētas olimpiskā renesanse

2005-12-22
7000 km pa tievāko un garāko zemi
Divdesmit ideju Singapūrai
Sanktpēterburgas dārgumi

2005-12-15
Aulēkšiem ne, vajag ar pietāti
XXI gadsimtā modē ir on–line

2005-12-08
Marrākeša atver vārtus pasaulei

2005-12-01
Pekina ļaujas pārmaiņu vējiem [ 1 ]

2005-11-24
Klintīs ieskautā sirds [ 2 ]

2005-11-23
Sērfotājiem no Latvijas Ēģiptē nepatīkams starpgadījums

2005-11-16
Gulbenieši Turcijā ļaujas ekstremālām izklaidēm

2005-11-10
Tas tik ir pārsteigums — Gvatemala!
Minhenē ir ne tikai muzeji

2005-11-07
Latvijas neizmantotās iespējas tūristu pievilināšanā
Grib kā spāņi dzīvot dzīvespriecīgi, nevis žēloties [ 1 ]

2005-11-03
Dienvidnieku mentalitāte Sofijā
Ceļojums uz vispatiesāko Ķīnu

2005-10-31
Venēcija ir renesanses un mūsdienu mākslas meka [ 2 ]

2005-10-27
Melnkalne piedāvā alternatīvu Rivjērai

Tas tik ir pārsteigums — Gvatemala!


Pērn to apmeklēja 1,2 miljoni tūristu, un tā min uz papēžiem Vidusamerikas tūrisma karalienei Kostarikai.

Sagatavot izdrukai
Šoreiz man bez grūtībām izdevās dabūt galdiņu Frīdas restorānā, kas izrotāts par godu meksikāņu gleznotājai Frīdai Kālo. Piektdienas vakarā tas parasti būtu diezgan pagrūti, jo Frīda ir viens no iecienītākajiem restorāniem Gvatemalas tūrisma centrā Antigvā. Taču tagad pie restorāna durvīm nebija rindas, pasūtītie kokteiļi tika atnesti nekavējoties, un sarunu radītais troksnis bija daudz mazāks nekā parasti.

Viesuļvētras upuri

Latīņamerikas valsts Gvatemala vēl nav atguvusies no viesuļvētras Stens, kas oktobra sākumā nodarīja lielus postījumus un nonāvēja vairāk nekā 600 cilvēku. Restorāni ir pustukši, veikaliņos valda mierīgs klusums, tūristiem nav jāraizējas par izredzēm dabūt brīvu istabu viesnīcā.

"Antigvā parasti ir daudz vairāk cilvēku, bet tagad viņi ir nobijušies," stāsta viesmīlis Antonio, kurš garlaikojās pie restorāna La Fonda de Calle Real, kas piedāvā tradicionālos Gvatemalas ēdienus.

Pēc tam, kad 1999.gadā ASV prezidents Bils Klintons bija sajūsmā par La Fonda ēdieniem, restorāns nevarēja sūdzēties par viesu pieplūdumu, taču tagad puse galdiņu bija brīvi. "Žēl, jo Antigva vētrā nemaz nav cietusi," norāda Antonio.

Antigva, kas atrodas 40 minūšu brauciena attalumā no valsts galvaspilsētas Gvatemalas, ir iekļauta UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā, un šo skaisto pilsētu ik gadu apmeklē simtiem tūkstošu tūristu. Antigvas ielas pēc viesuļvētras ir klusas, un tas dara nemierīgus viesnīcu, bāru un restorānu darbiniekus, jo viņi pārtiek no tūrisma.

Taču ļaudis nešaubās, ka Gvatemala atgūsies un turpinās savu izaugsmi kā Latīņamerikas tūrisma centrs.

Neatvairāmais vilinājums

Gvatemalas vārds gadiem ilgi bija sinonīms pilsoņu karam un nemieriem, tāpēc šo valsti apmeklēja tikai klejojoši hipiji un izmanīgi tirgotāji. Taču pēdējos gados Gvatemala kļuvusi par vienu no iecienītākajiem ceļojumu mērķiem šajā reģionā. ASV telesabiedrība CBS nesen Klusā okeāna piekrastē filmēja realitātes šova Izdzīvotājs jaunākās sērijas, slavenais režisors Frānsiss Fords Kopola atklājis viesu māju netālu no maiju senās pilsētas Tikalas. Gvatemalu pērn apmeklēja 1,2 miljoni tūristu, un tā min uz papēžiem Kostarikai, kas jau sen ir Vidusamerikas tūrisma karaliene ar 1,4 miljoniem tūristu 2004.gadā.

Es iemīlējos Gvatemalā pirms pieciem gadiem, kad ierados, lai veidotu rakstu par spāņu skolu Tikalas apkaimē. Tā nebija mīlestība no pirmā acu skatiena. Valsts galvaspilsēta Gvatemala (valsts nosaukums ir identisks galvaspilsētas nosaukumam) bija neizskatīga un plaša. Ceļš no lidostas uz pilsētu bija pārblīvēts ar transportlīdzekļiem. Pirmais iespaids nebija labs, taču pēc dažām dienām to uz visiem laikiem izgaisināja Gvatemalas ainavu skaistums, kurā atbalsojas pagātnes civilizācijas, sākot no maiju kultūras līdz pat koloniālā laikmeta uzpūtībai.

Kā pieredzējis ceļotājs es labprātāk izvēlos dabūt jaunas valsts zīmogu pasē, nevis atgriežos vietās, kur jau esmu bijis. Taču es nespēju pretoties Gvatemalas valdzinājumam un kļuvu par pastāvīgo klientu. Gribēju vēl un vēl izbaudīt Antigvas pagalmus ar strūklakām, vulkānu ainavas, kafiju, kas šeit garšo kā dievu dzēriens, un tortiljas, ko cepuši viesmīlīgie Gvatemalas ļaudis. Mana mīlas dēka sasniedza kulmināciju pērn, kad kopā ar sievu un dažiem draugiem nopirkām nelielu mājiņu pie Atitlana ezera. Mēs jau daudzos citos pasaules stūrīšos bijām vērojuši zīmes "Pārdod" pie burvīgām mājām, taču veselais saprāts vienmēr guva virsroku. Gvatemalā mēs nespējām pretoties šim vilinājumam.

Maiju debesskrāpji

36 gadus ilgušais Gvatemalas pilsoņu karš beidzās 1996.gadā. Gvatemala ar laiku uzbūvēja labākus ceļus un pieņemamas viesnīcas, tāpēc tūristiem radās izdevība novērtēt Gvatemalas tūrisma priekšrocības: senās iezemiešu tradīcijas, 32 vulkānu un tropu ieleju rotāto ainavu, izcilos amatnieku darbus, sākot no maiju sieviešu blūzēm līdz pat izgrebtām koka vardēm. Kultūra, mākslas brīnumi, orhidejas: tās ir lietas, kas vilina tūristus uz Āziju. Gvatemala faktiski ir Amerikas reģiona Taizeme.

Saulriets un saullēkts

Gadu desmitiem lielākā daļa tūristu Gvatemalā apmeklēja tikai slavenās Tikalas drupas. Pat kara laikā, kad citi valsts reģioni bija slēgti tūristiem, drosmīgākie ceļotāji no Meksikas vai Belizas puses devās aplūkot seno maiju galvaspilsētu. Augstāko tempļu virsotnes tiecas pret debesīm kā kalnu galotnes. Nacionālais parks izveidots vietā, kur maiju karavīri baudīja šokolādi un kaldināja plānus par impērijas izveidošanu. Trokšņaini pērtiķi veido vakara kori, kad tūristi dodas uz Zaudētās pasaules piramīdu, lai vērotu straujo tropu saulrietu (ieteicams paņemt līdzi lukturīti, lai tumsā atrastu atpakaļceļu).

Simtiem tūristu ik dienas ierodas ar lidmašīnu no galvaspilsētas Gvatemalas, kur tūrisma aģentūras piedāvā vienas vai vairāku dienu ceļojumus. Es ieteiktu palikt vismaz vienu nakti, lai redzētu saulrietu un saullēktu uz maiju debesskrāpju fona.

Patvērums no trokšņa

Antigva savulaik bija Gvatemalas galvaspilsēta, taču zemestrīces nodarīja pārāk lielu postu, tāpēc pēc sevišķi stipras zemestrīces 1773.gadā spāņi nolēma pārcelt galvaspilsētu uz Gvatemalu. Par spīti sagrauto baznīcu un citu ēku drupām (bet varbūt tieši pateicoties tām), Antigva ir viena no skaistākajām pilsētām šajā pasaules daļā. Virs pilsētas slejas varens vulkāns, vēsturiskais centrs veidots no bruģētām ieliņām. Aiz seno māju sienām nereti paslēpusies moderna interneta kafejnīca vai vīna bārs.

Antigvā dzīvo daudz gvatemaliešu un ieceļotāju (daudz amerikāņu pensionāru), kas labprātāk mitinās šajā pilsētā, nevis trokšņainajā galvaspilsētā. Tūristiem derētu sekot vietējo iedzīvotāju piemēram. Antigva ir daudz interesantāka, jautrāka un drošāka nekā galvaspilsēta.

Gvatemalā ir dažas drošības problēmas, bet tās nav pārāk lielas. Antigva ir labi apsargāta un noziedzība ir gandrīz izskausta, bet galvaspilsētā ir daži rajoni, kur piesardzīgi cilvēki izvairās ieklīst nakts laikā. Taču vairākos ceļojumos kopā ar sievu un divām meitām es vēl neesmu sastapis nevienu tūristu, kurš būtu kļuvis par noziedznieku upuri.

Atitlana ezera apkaimē tūristu ceļš parasti sākas Panahačelas pilsētā, kas piedzīvo strauju uzplaukumu. Vietējā bāra īpašnieks Deivids Korbets, kurš apkaimē pazīstams vienkārši kā "angļu Deivids", šeit dzīvo jau kopš 1976.gada. "Kad pirmoreiz ierados, šeit izskatījās pavisam citādi. Visapkārt bija tikai sīpolu lauki. Visā apkaimē bija tikai kādas sešas automašīnas."

Tūristu skaits ievērojami samazinājās pēc viesuļvētras Stens, lai gan Gvatemalas tūrisma infrastruktūra ir gandrīz neskarta. Tūrisms kļuvis par ļoti svarīgu Gvatemalas ienākumu avotu, tāpēc tūrisma sezonas sākumā ļaudis vairāk raizējas par ceļotāju skaita samazināšanos, nevis pašas viesuļvētras sekām. Giljermo Kastiljo, Gvatemalas vēstnieks ASV, vilina tūristus uz savu valsti: "Gada jaukākais periods Gvatemalā tagad tikai sākas, burvīgās saulainās dienas līdz pat janvārim."

2005-11-10 Diena Stīvs Hendrikss


Travellatvia iesaka


Īpašie piedāvājumi Skatīt citus
Iesakam apmeklēt Skatīt citus

Dienas foto

Dienas foto

Ziņu izsūtīšana