Uzzini vairāk !


Honkonga

Lasiet vēl


2006-08-15
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 3 ]

2006-08-07
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 2 ]

2006-08-03
Ceļojums - laiks, kas pieder vienīgi mums

2006-06-29
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-16
Tūrismā sāncenšu netrūkst

2006-06-14
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-07
Turciju iecienījuši ceļotāji no Alūksnes rajona [ 1 ]

2006-05-08
Lielais Meksikas ceļojums

2006-04-05
Malta - Vidusjūras pērle starp Eiropu un Āfriku [ 1 ]

2006-03-08
Apciemo mūžīgā pavasara salas

2006-03-02
Senā ķeltu zeme - Īrija [ 2 ]

2006-02-15
Šrilanka - mūžīgās vasaras valsts

2006-02-09
Vidzeme „Balttour 2006” izstādē startē ar visu laiku plašāko piedāvājumu

2006-02-02
Krētas sala - Eiropas civilizācijas šūpulis [ 1 ]

2006-01-19
Saldi mutēm, saldi ausīm

2006-01-17
Satiekas Kanādas krāšņajā rudenī [ 1 ]

2006-01-10
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi [ 2 ]

2006-01-05
Ziemā — uz ziemeļiem, uz Oslo

2006-01-04
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi

2005-12-30
Jaunzēlandes pārsteigumi

2005-12-29
Banka, Tualete, Aptieka un Skola
Pilsētas olimpiskā renesanse

2005-12-22
7000 km pa tievāko un garāko zemi
Divdesmit ideju Singapūrai
Sanktpēterburgas dārgumi

2005-12-15
Aulēkšiem ne, vajag ar pietāti
XXI gadsimtā modē ir on–line

2005-12-08
Marrākeša atver vārtus pasaulei

2005-12-01
Pekina ļaujas pārmaiņu vējiem [ 1 ]

2005-11-24
Klintīs ieskautā sirds [ 2 ]

2005-11-23
Sērfotājiem no Latvijas Ēģiptē nepatīkams starpgadījums

2005-11-16
Gulbenieši Turcijā ļaujas ekstremālām izklaidēm

2005-11-10
Tas tik ir pārsteigums — Gvatemala!
Minhenē ir ne tikai muzeji

2005-11-07
Latvijas neizmantotās iespējas tūristu pievilināšanā
Grib kā spāņi dzīvot dzīvespriecīgi, nevis žēloties [ 1 ]

2005-11-03
Dienvidnieku mentalitāte Sofijā
Ceļojums uz vispatiesāko Ķīnu

2005-10-31
Venēcija ir renesanses un mūsdienu mākslas meka [ 2 ]

2005-10-27
Melnkalne piedāvā alternatīvu Rivjērai

Rietumu krāsas Austrumos


Honkongā brīžiem rodas sajūta, ka esi Londonā, tikai ķīniešu vairāk un debesskrāpji augstāki.

Sagatavot izdrukai
Honkongā līst. Jau trešo dienu pēc kārtas silts Dienvidaustrumāzijas lietus aizmiglo septiņarpus miljonu pilsētas debesskrāpjus, un tā tas turpināsies līdz rudenim, kad te beigsies lietus sezona un sāksies brīnišķīgākais gada laiks. Siltā miglā tīts arī pasaulē lielākais brīvdabas Buda. To apbrīnot esam atvesti uz vienu no Honkongas salām — parku salu Lantau. Ja godīgi, tad par to, ka no "autentiskā" Budas (celts pagājušā gadsimta 90.gados) redzam tikai kāpņu zemākos pakāpienus, pārāk nebēdāju. Lai arī celtniecībā, kā stāsta mūsu ķīniešu gids ar angļu vārdu Maikls, izmantotas NASA tehnoloģijas. Toties sala ir krāšņa un okeāns silts.

Honkongā esmu, lai iepazītos ar tās tūrisma kārdinājumiem. Tiem pieder ne tikai Buda, bet arī neskaitāmās variācijās tiražētais feng shui, ķīniešu laimīgie astoņnieki. (Maikls saka, dzīvokļu un īres cenas debesskrāpju stāvos, kas beidzas ar astoņi, esot augstākas nekā pārējos.) Arī kungfu filmu zvaigznes Džekija Čana plaukstas nospiedums ielas segumā Zvaigžņu avēnijā un tūristiem domātās tai chi vingrošanas stundas kādā no pilsētas parkiem. Tūrisms un akciju tirgus dod lielākos ienākumus Honkongas ekonomikā, tādēļ šīs biznesa jomas menedžmentam tiek pievērsta sevišķa vērība.

Izklaides un darbs

Vēl nesen trešā pelnošākā nozare bija rūpniecība, bet pēdējā desmitgadē Honkongā (līdzīgi kā Singapūrā) darbaspēks kļuvis tik dārgs, ka rietumu uzņēmumiem vairs nav izdevīgi to apmaksāt. Kopš pasaulei seju pavērsusi lielā Ķīna, fabrikas pārceltas uz turieni. Honkongā palicis tikai fabriku menedžments. Rezultātā pieaug bezdarbs, ko vēl vairāk saasina nelegālie imigranti no Ķīnas. Katru dienu robežu nelegāli šķērsojot vairāk nekā 100 labākas dzīves meklētāju, stāsta Maikls.

Kopš 1997.gada 1.jūlija, kad Honkongu no Lielbritānijas atkal pārņēma Ķīna, abu teritoriju juridiskās attiecības ir savdabīgas. Lielās Ķīnas pilsoņiem ieceļošanai Honkongā vajadzīgas vīzas, bet honkongieši uz Ķīnu varot braukt brīvi. Maikls saviem pensijas vecuma vecākiem Ķīnā ir nopircis māju, jo pensionāriem dzīve tur esot mierīgāka un lētāka. Pats viņš uz Ķīnu brauc izklaidēties — arī lētāk. Honkongai ir savs parlaments, bet to apstiprina Ķīna, un vairākums parlamentāriešu nāk no lielās Ķīnas. Maikls saka, pati būtiskākā lieta Honkongā tomēr ir palikusi nemainīga, un tā ir brīva prese. "Mūsu avīzes var atļauties rakstīt to, ko nekad nevarētu Pekinas laikraksti."

"Kas īsti tu esi, Honkongas vai Ķīnas pilsonis?" turpinu tincināt Maiklu. "Ķīnas," viņš atbild, bet tūlīt ar lepnumu parāda savu identifikācijas karti, kurā rakstīts — Honkonga, un visā, ko viņš stāsta turpmāk, manāms neslēpts dalījums — mēs un viņi. Piemēram, "mūsu ģimenēs lielākoties ir viens bērns, jo bērnus izaudzināt ir dārgi. Arī es saviem vecākiem esmu vienīgais. Ķīnā ir lielas ģimenes, jo tur bērni vajadzīgi, lai būtu, kas strādā un pelna naudu."

Britu pēdas

"Vai salas dzīvē pēdējo astoņu gadu laikā ir kas mainījies?" Maikls netiek no manis vaļā. Lielos vilcienos ne. Salā palēnām atgriežas uz Kanādu un citām rietumu valstīm līdz 1997.gadam izceļojušie Honkongas ķīnieši, kuri nejutās droši, kas notiks pēc apvienošanās ar Ķīnu. Ja jau brauc atpakaļ, nekas būtisks nav mainījies. Joprojām Honkongā ir "pasaulē plaukstošākā ekonomika". Joprojām britu "pēdas" manāmas ne tikai identiskā izglītības sistēmā, bet arī tādās ar aci redzamās lietās kā pilsētas plānojums, ielu krustojumu un gājēju pāreju izbūve.

Look right, look left!* Jūtos kā Londonā, tikai ķīniešu vairāk un mājas augstākas. Lielākajam debesskrāpim ir 88 stāvi. Pārējie daudz neatpaliek. Biroji, bankas, biržas, viesnīcas. Drusku zemākos torņos — dzīvokļi. Tie esot mazi un nejēdzīgi dārgi. Honkonga vispār ir dārga. Pēc Mercer indeksa šāgada jūnija datiem — 8.dārgākā pasaules pilsēta. Tūrisma bukleti gan Honkongu dēvē par backpackers paradise**, tomēr mūsu viesnīcas menedžere, īriete, stāsta, ka mugursomniekus te neredz. Šeit brauc atpūsties pārtikuši cilvēki. Vienīgi elektronika ir lēta un nez kādēļ arī taksometri cigarešu paciņas cenā. Bet, piemēram, ķīniešu virtuves produktus Londonas Chinatown var nopirkt lētāk.

Maikls Honkongu salīdzina ar Ņujorku un Tokiju. Katrā ziņā Austrumāzijas šarmam, ko esmu cerējusi te noķert, atmetu ar roku. To te meklēt velti. Sakārtota rietumu tipa pilsēta. Parkos jau agri no rīta rosās dārzkopji, tīras ielas. Skaisti, kopti cilvēki. Droši vien nomalēs ir gan nabadzība, gan bezcerība, arī Maikls vairākkārt piemin spiedīgo sadzīvi, bet pilsētas centrā to nemana.

Ēdiens un meiteņu sejas

Piektdienas vakarā minūtes 15 gaidām brīvu galdiņu kādā no pilsētas restorāniem. Ar skaudību vēroju ķīniešu sievietes. Tikai pavisam vecām āda sametusies krunkās. Pārējās skaistas, graciozas, jaunu meiteņu sejām. Maikls saka — tas atkarīgs no ēdiena. Ķīnieši savas zupas vārot trīs stundas, tā izvāroties ārā viss kaitīgais, un veselīgais ēdiens nāk par labu izskatam. Nezinu, zupas vai ģenētika to ietekmē. Man ķīniešu pelmeņi, gaļa, arī veģetārais ēdiens šķiet pārāk trekns un eļļains. Taču tā nu ir gaumes lieta.

Pēc vakariņām Maikls liek, lai uzminam, cik viņam gadu. 25? 30? Nē, viņam esot jau 33, bet visi vienmēr dodot mazāk. Ķīnieši vispār izskatās jaunāki par saviem gadiem, turklāt viņš ģērbjoties ļoti jauneklīgi, Maikls ir neslēpti pašapmierināts. Vēlāk, kad iejūkam nakts dzīvē Soho izklaižu kvartālā, sagaidījis, kad pārējo nav klāt, viņš aši izvelk senu fotogrāfiju. Tukls, neveikls puisis. Esot ievērojis diētu un tagad izskatās jaunāks nekā pirms desmit gadiem. Soho ķīniešus neredz. Pārsvarā tūristi vai Honkongā strādājošie ārzemnieki. Vietējiem Soho izklaides ir par dārgu.

Kad kādā cilvēku piebāztā un zemesriekstu čaulām piespļaudītā bārā dzeram siltu vīnu, Maikls, grauzdams riekstus, saka: "Ja gribi redzēt autentisku Ķīnu, tev jābrauc uz Pekinu, kamēr tā vēl nav kļuvusi par garlaicīgu rietumu stila pilsētu."

* Paskaties pa labi, paskaties pa kreisi!

** Mugursomnieku paradīze

2005-07-07 Diena Solvita Smiļģe


Travellatvia iesaka


Īpašie piedāvājumi Skatīt citus
Iesakam apmeklēt Skatīt citus

Dienas foto

Dienas foto

Ziņu izsūtīšana