Uzzini vairāk !


Spānija

Tūru skaits uz šo valsti: 1

Ceļojumus piedāvā:

INDI - tūres - 1

Lasiet vēl


2006-08-15
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 3 ]

2006-08-07
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 2 ]

2006-08-03
Ceļojums - laiks, kas pieder vienīgi mums

2006-06-29
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-16
Tūrismā sāncenšu netrūkst

2006-06-14
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-07
Turciju iecienījuši ceļotāji no Alūksnes rajona [ 1 ]

2006-05-08
Lielais Meksikas ceļojums

2006-04-05
Malta - Vidusjūras pērle starp Eiropu un Āfriku [ 1 ]

2006-03-08
Apciemo mūžīgā pavasara salas

2006-03-02
Senā ķeltu zeme - Īrija [ 2 ]

2006-02-15
Šrilanka - mūžīgās vasaras valsts

2006-02-09
Vidzeme „Balttour 2006” izstādē startē ar visu laiku plašāko piedāvājumu

2006-02-02
Krētas sala - Eiropas civilizācijas šūpulis [ 1 ]

2006-01-19
Saldi mutēm, saldi ausīm

2006-01-17
Satiekas Kanādas krāšņajā rudenī [ 1 ]

2006-01-10
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi [ 2 ]

2006-01-05
Ziemā — uz ziemeļiem, uz Oslo

2006-01-04
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi

2005-12-30
Jaunzēlandes pārsteigumi

2005-12-29
Banka, Tualete, Aptieka un Skola
Pilsētas olimpiskā renesanse

2005-12-22
7000 km pa tievāko un garāko zemi
Divdesmit ideju Singapūrai
Sanktpēterburgas dārgumi

2005-12-15
Aulēkšiem ne, vajag ar pietāti
XXI gadsimtā modē ir on–line

2005-12-08
Marrākeša atver vārtus pasaulei

2005-12-01
Pekina ļaujas pārmaiņu vējiem [ 1 ]

2005-11-24
Klintīs ieskautā sirds [ 2 ]

2005-11-23
Sērfotājiem no Latvijas Ēģiptē nepatīkams starpgadījums

2005-11-16
Gulbenieši Turcijā ļaujas ekstremālām izklaidēm

2005-11-10
Tas tik ir pārsteigums — Gvatemala!
Minhenē ir ne tikai muzeji

2005-11-07
Latvijas neizmantotās iespējas tūristu pievilināšanā
Grib kā spāņi dzīvot dzīvespriecīgi, nevis žēloties [ 1 ]

2005-11-03
Dienvidnieku mentalitāte Sofijā
Ceļojums uz vispatiesāko Ķīnu

2005-10-31
Venēcija ir renesanses un mūsdienu mākslas meka [ 2 ]

2005-10-27
Melnkalne piedāvā alternatīvu Rivjērai

Sirreālais krasts


Kostabravas krastā 100 km robežās no Barselonas var gan nirt, gan izbaudīt ģeniālā Dalī spokaino teātri.

Sagatavot izdrukai
Tūrisms trīs bērnu kompānijā, no kuriem divi vēl neiet skolā, ir īpašs "žanrs" — tas neizbēgami prasa pielāgošanos maršruta izvēlē un gatavību faktam, ka par daudz vētraināku sarunu objektu diskusijās kļūs kādā bodītē redzētā mega konfektes Čupa–čupa izmēri, ne refleksijas par kādu šedevru krātuvi, kurā atvases tomēr izdevies ievilkt.

Barselona un tās apkaime simt kilometru rādiusā ir gana draudzīga pilsēta bērnam. Kopš Rīgu un Barselonu trīs reizes nedēļā savieno tiešais airBaltic reiss, nokļūšana šajā Spānijas pilsētā — Katalonijas centrā — problēmas nesagādā. Aptuveni trīsarpus stundu ilgais lidojums nogādās pilsētā, kurā harmoniski sadzīvo gan kalni un Vidusjūra, gan temperamentīgas izklaižu un stilīga šopinga iespējas (pieaugušam brīvsolī), gan arī dāsns piedāvājumu klāsts kultūrizklaidēm ar bērnu. Teiksim, "planējums" ar gaisa tramvaju pāri jūras līcim vai uzbrauciens Monžuika kalnā, kura pakājē plešas Barselona, ir gan lieliska atrakcija, turklāt — kāda tur paveras panorāma! Un, pat ja jūsu "pieauguša tūrista" ceļojumu plānos diez vai tiktu iekļauts Barselonas akvārija apmeklējums (www.aquariumbcn.org), tas atstāj cienījamu iespaidu — gan uz lielu, gan mazu.

Šis akvārijs ir ne tikai viens no lielākajiem Eiropā, bet svin arī desmit gadu jubileju. Tas ērti sasniedzams kājām — pa Barselonas slavenāko ielu Ramblu aizejot līdz Vidusjūras krastam, un turpat jau tas arī ir: mūsdienīga būve uz pussalas izveidotas promenādes galā. Vidusjūras mošķi un zivis, ūdenslīdēju ikdienas rituāli, tās barojot, te apskatāmi bez grūstīšanās — nostājies kā bagāžas objekts uz slīdlentes, kas tevi lēni pārvietos pa stikla tuneli, vērojot, kā virs galvas ņipras rosās haizivis. Īpašs stāvs pingvīniem un plaša interaktivitātes sadaļa ar raustāmu, knibināmu un darbināmu zemūdeni ir vēl viens akvārija piedāvājums "bērnu tūrismam". Šim žanram ērti var pielāgot dažnedažādo izmēru zemūdeņu un kuģu pārpilno Jūras muzeju (Museu Maritim), manierīgā Gaudi arhitektoniskos virpinājumus vai, teiksim, gājienu uz tirgu — tradicionālo Barselonas tūrisma objektu, kurā akvārijā redzēto jūras dzīvnieku radinieki ir iegādājami apēšanai.

Uz mežonīgo krastu

Ja tveice un lielpilsētas spiediens pāris dienās ir piesātinājis, der doties tālāk, teiksim, ar īrētu auto. Tūrisma firmu plaši reklamētais atrakciju parks Portaventūrā (www.universalmediterranea.com) nebūt nav vienīgais "bērnu tūrisma" mērķis Barselonas apkaimē. Izvēlamies šķietami tikpat populāro Spānijas tūrisma piedāvājumu — Kostabravu jeb Mežonīgo krastu, kaut uz labu laimi atrastais miestiņš Estartita un internetā rezervētā viesnīca nešķita Austrumeiropas tūrisma operatoru iestaigāta taka. Skandināvu un nīderlandiešu gan.

Līdz Estartitai nokļūt var gan braucot pa Vidusjūras krastu, kā krelles verot līču, kalnu bildes un atzīmējoties populārākajās piekrastes kūrortpilsētiņās, gan braucot caur Heronu — arīdzan apskates vērtu viduslaiku pilsētu 100 km no Barselonas.

Bijušās pirātu teritorijas

Kaut tūrisma ceļvežos ar krāšņiem epitetiem minētas citas Kostabravas pilsētas, Estartita, izmantojot to kā atspēriena punktu pārbraucieniem ar īrēto auto, izrādījās pat simpātiski nomaļa. Turklāt tā ir lieliska vieta niršanas entuziastiem un starta punkts, no kura var doties uz Medesas salu. Savulaik spurainās klintis esot mudžējušas no jūras laupītājiem. Pēc viņu ēras beigām un līdz ar Kostabravas pārtapšanu laiskā kūrortu piekrastē, salas nu ir pedantiski saudzējams dabas rezervāts ar bagātīgu zemūdens populāciju, krāšņu reljefu un dzidru ūdeni. Ja ar niršanas atrakcijām esat uz jūs, zemūdens krāšņumus varat vērot pa kuģa stikla "dibenu" — pāris stundu garais brauciens, vērojot zemūdens dzīvi, ļaus attāli iztēloties niršanas efektu un turklāt priecēs bērnus.

Dalī elpa

Faktiski jebkura no Kostabravas pilsētiņām piedāvā kādu knifu — un tas var arī nebūt grillēšanās process sīku akmentiņu un raupju smilšu klātajās skarbas faktūras pludmalēs. Noteikti vērts izbraukāt Cap de Creus pussalu, kurā augstkalnu un Vidusjūras efekts izspēlējas īpaši pārliecinoši, un apskatīt Kadakesu — pilsētiņu, kurai komplimentus veltījis Salvadors Dalī un kurā pabijusi vai visai Spānijas kultūras ģēniju elite —– Pikaso, Bunjuels u.c.

Der paklejot pa ģēniju takām — teiksim, sirreālisma klasiķa Salvadora Dalī pēdām. Netālu uz ziemeļiem no Kadakesas līča krastā atrodas miestiņš Portligata, kurā kopš 90.gadu vidus ir viens no publiski pieejamajiem Dalī muzejiem. Kostabravas apkaimē tādi ir pat vairāki. Visai atturīgajos Portligatas interjeros Dalī daudz uzturējies jaunībā, strādājis, gleznojis. Taču kliedzošā pompa, teatrālisma un lielummānijas, kas auga vienlaikus ar Dalī slavu, spilgts piemineklis apskatāms Figerasā — Dalī dzimtajā pilsētiņā (138 km no Barselonas), kur atrodas tā dēvētais Dalī teātris — muzejs (www.salvador–dali.org).

Figerasā, kur sirreālisma ikona Salvadors Dalī (1904—1989) gan piedzima, gan nomira, šis teātris — muzejs ir galvenā atrakcija. Tikpat sirreāla un neprātīga kā tā radītājs, kurš izlēmis vēl pēc nāves šokēt, kaitināt un tracināt. Kādu citu iemeslu dēļ, lai sevi novēlētu apbedīt bijušā teātra telpā, padarot savas kapenes par populāru tūrisma objektu, turklāt tām vizuāli piešķirot veidolu, kas līdzinās apsēsta ķēniņa karaļvalstij? Vīnsarkanas sienas ar betona smalkmaizīšu "punktiem", milzu olu rinda un nervozu zelta cilvēciņu — manekenu trauslās skulptūras ir Dalī muzeja — teātra ārējās pazīmes. Tās krājumos ir neskaitāmi mākslinieka šedevri, pārsvarā veltīti viņa dievinātajai sievai un mūzai Galai (Kazaņā dzimušai Helēnai Djakonovai). Gleznas, arī kičīgas instalācijas, kuru līdzradīšanā darbojusies pat Amanda Līra, ja atceraties tādu transvestiska paskata estrādes dziedoni iz tālajiem 70.gadiem.

Savā dzimtajā Figerasā Dalī atgriezās, būdams jau mākslinieks ar pasaules slavu, — 44 gadu vecumā. Vēl pirms kara nodegušo teātri pilsētas varas vīri nolēma restaurēt un atdot Dalī pārvaldījumā — un tapa viens no ekscentriskākajiem un iedarbīgākajiem — līdz kodīgumam, pat fizioloģiskai netīksmei — muzejiem.

Diez vai vērts uzskaitīt Dalī bildes, kas dāsni eksponētas Figerasā. Sirreālisma klasiķa darbiem ir bijis lemts tikt reproducētiem līdz banālam piesātinājumam. Kaut pārsteigumi noteikti būs — gan neskaitāmie Dalī stereoskopiskie eksperimenti, spēles ar dziļumu un telpu, kas saskatāmi, ja spēsiet atrast to vienīgo un īsto skatpunktu uz konkrēto bildi, viņa kliedzoši vitālās instalācijas, manierīgie juvelierizstrādājumi un interaktīvie objekti, kuru pilnu efektu varat baudīt, iemetot spraudziņā eiro — kā atrakciju parkā. Vai, teiksim, scenogrāfiska ainiņa — istaba ar kičīgo dīvāniņu — lūpām un drapērijām, kas, no paaugstinājuma caur lēcu skatīta, veido slaveno Mejas Vestas portretu.

Dalī pašradītais templis nudien neatgādina, akadēmiski stingu un korektu klasiķa muzeju — tā griezīgums, pat bezkaunīgā spēle liecina, ka Dalī ir bijis arī izcils dzīves režisors. Arī dēmoniska temperamenta cilvēks, kurš daudzus gadus pēc savas nāves joprojām aktīvi komunicē — pārsteidz, biedē, varbūt pat lecīgi smīn, galu galā — kuram vēl no dižo elitei piederīgajiem ir tik dāsni apmeklētas vitālas un biedējošas kapenes, kas arīdzan ir muzejs — teātris?

Jūs teiksiet, kā tad bērnu tūrisms? Šajā sirreālajā telpā? Ja nedalīsities skaļi savās pārdomās par onkuli ar smailām ūsām, kura dēmoniskā ķiķināšana šķiet jūtama ikvienā Dalī teātra — muzeja porā, būs labi. Re, pat suvenīru bodītē skudras, no kurām Dalī bijis paniski bail, izspēlētas kā dekoratīvs rotājums zeltā krāsotai gumijas olai. Laikam taču bērnu rotaļlietai.

2005-07-21 Diena Dita Rietuma


Travellatvia iesaka


Īpašie piedāvājumi Skatīt citus
Iesakam apmeklēt Skatīt citus

Dienas foto

Dienas foto

Ziņu izsūtīšana