Uzzini vairāk !


Ungārija

Lasiet vēl


2006-08-15
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 3 ]

2006-08-07
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 2 ]

2006-08-03
Ceļojums - laiks, kas pieder vienīgi mums

2006-06-29
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-16
Tūrismā sāncenšu netrūkst

2006-06-14
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-07
Turciju iecienījuši ceļotāji no Alūksnes rajona [ 1 ]

2006-05-08
Lielais Meksikas ceļojums

2006-04-05
Malta - Vidusjūras pērle starp Eiropu un Āfriku [ 1 ]

2006-03-08
Apciemo mūžīgā pavasara salas

2006-03-02
Senā ķeltu zeme - Īrija [ 2 ]

2006-02-15
Šrilanka - mūžīgās vasaras valsts

2006-02-09
Vidzeme „Balttour 2006” izstādē startē ar visu laiku plašāko piedāvājumu

2006-02-02
Krētas sala - Eiropas civilizācijas šūpulis [ 1 ]

2006-01-19
Saldi mutēm, saldi ausīm

2006-01-17
Satiekas Kanādas krāšņajā rudenī [ 1 ]

2006-01-10
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi [ 2 ]

2006-01-05
Ziemā — uz ziemeļiem, uz Oslo

2006-01-04
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi

2005-12-30
Jaunzēlandes pārsteigumi

2005-12-29
Banka, Tualete, Aptieka un Skola
Pilsētas olimpiskā renesanse

2005-12-22
7000 km pa tievāko un garāko zemi
Divdesmit ideju Singapūrai
Sanktpēterburgas dārgumi

2005-12-15
Aulēkšiem ne, vajag ar pietāti
XXI gadsimtā modē ir on–line

2005-12-08
Marrākeša atver vārtus pasaulei

2005-12-01
Pekina ļaujas pārmaiņu vējiem [ 1 ]

2005-11-24
Klintīs ieskautā sirds [ 2 ]

2005-11-23
Sērfotājiem no Latvijas Ēģiptē nepatīkams starpgadījums

2005-11-16
Gulbenieši Turcijā ļaujas ekstremālām izklaidēm

2005-11-10
Tas tik ir pārsteigums — Gvatemala!
Minhenē ir ne tikai muzeji

2005-11-07
Latvijas neizmantotās iespējas tūristu pievilināšanā
Grib kā spāņi dzīvot dzīvespriecīgi, nevis žēloties [ 1 ]

2005-11-03
Dienvidnieku mentalitāte Sofijā
Ceļojums uz vispatiesāko Ķīnu

2005-10-31
Venēcija ir renesanses un mūsdienu mākslas meka [ 2 ]

2005-10-27
Melnkalne piedāvā alternatīvu Rivjērai

Pie ungāriem ir krāšņi vienmēr


Budapeštu var apmeklēt jebkurā gadalaikā, jo šai pilsētai piemīt savs, neatvairāms šarms.

Sagatavot izdrukai
Izdzirdot Ungārijas un Budapeštas nosaukumus, lielākā daļa tūristu iedomājas karstu vasaru, vīna straumes un skaistu arhitektūru. Rudenī pirmā faktora, loģiski, nav, taču pēdējie divi nemainīgi saglabājas, ļaujot Budapeštas apmeklējumu droši plānot arī vēsākā laikā.

Iebraucējus viegli pazīt

Gandrīz divu miljonu un ļoti ungāriskā pilsēta ir krāšņa vienmēr. Tajā gan vasarā, gan rudenī iespējams izjust neparasto Rietumeiropas un Austrumeiropas sakausējumu ar neizbēgamu dienvidu pieskaņu. Budapeštā joprojām var ieraudzīt pat uzrakstus krievu valodā, nerunājot par angļu valodas acīmredzamo invāziju. Pirmo sastapsiet gan vairs tikai pie muzejiem, bet otrā vietām sāk konkurēt pat ar dzimto, ungāru mēli, kas, protams, izskaidrojams ar Eiropas Savienības klātbūtni.

Tomēr ungāri nebūt nav tik pārangliskoti kā mēs, jo ar daudz dienvidnieciskāku lepnumu vēlas saglabāt savu nacionālo seju. Citu Eiropas valstu galvaspilsētās, ejot pa ielu, ir grūti saprast, kādas tautības cilvēku jums apkārt visvairāk, bet Budapeštā šāda problēma vēl nepastāv – gan apkārtējie vīri, gan meitenes ir acīm redzami ungāri, un iebraucējus joprojām viegli pazīt.

Tai pašā laikā attieksme pret tūristiem ir ļoti pozitīva un par bīstamu pilsētu Budapeštu grūti nosaukt. Tiesa, angļu valodā labi runā diezgan neliela iedzīvotāju daļa, tādēļ uzzināt īsāko ceļu uz kādu galamērķi nebūs nemaz tik vienkārši, bet dzelzceļa stacijas kasiere pat var jums uzkliegt, ka ne vella nesaprot, ko jūs tur murmulējat ne ungāru mēlē...

Kalns ar karodziņu

Vilcienu satiksme gan Budapeštā nebūs īpaši nepieciešama, ja vien nevēlēsieties apskatīt Obudas salu, kur katru gadu augustā notiek lielākais Centrāleiropas mūzikas festivāls Pepsi Sziget (Pepsi sala). Citādi pa pilsētu iespējams ātri un ērti pārvietoties ar metro, kas, ņemot vērā diezgan milzīgo centra rajonu, nav nemaz tik mazsvarīgi. Turklāt der zināt, ka Budapeštas metro ir vecākais visā kontinentālajā Eiropā un agrāk pie šāda ērta pazemes transporta ieviešanas ķērās vienīgi londonieši.

Visvairāk izstaigāšanas vērts ir rajons starp Ķēžu un Elizabetes tiltu Peštas pusē. Tur izvietotas neskaitāmas ēstuves un restorāni, kas tā vien aicina ieturēt pauzi straujajā tūrista skrējienā un gardi ieturēties. Ēšana ungāriem ir īpašs process, par ko liecina kaut vai neparastās milzu porcijas, kas sagaida vai katrā ēstuvē. Proti, ja pasūtīsiet, piemēram, vistas fileju, jums atnesīs milzu šķīvi, kurā pārsvarā būs jūsu izvēlētā fileja, bet nedaudz arī no cūkgaļas karbonādes, vistu aknām vai vēl citiem gaļas ēdieniem. Tā teikt, ja nu jums iegaršojas arī tie... Neiztrūkst arī piedevu, bet visvairāk sajūsmina ēdiena kalna galā iespraustais Ungārijas karodziņš. Pašsaprotama maltītes sastāvdaļa ir vietējais vīns, ko lielāka cienasta laikā vienkārši salej karafēs, kuras tiek papildinātas, tiklīdz dzēriena daudzums tajās sāk pārāk sarukt. Jāņem vērā, ka ungāri, tāpat kā citi dienvidnieki, vairāk iecienījuši tieši sausos vīnus, atšķirībā no ziemeļvalstu iedzīvotājiem, arī latviešiem, kuri vēlas baudīt vismaz pussaldo, ja ne saldo dzērienu. Tāpat nav smādējams populārākais vietējais alus Dreher.

Eiropiešiem par brīvu

Budapešta, kā jau sena kultūras pilsēta, lepojas ar daudzajiem arhitektūras pieminekļiem un muzejiem, taču modernās mākslas cienītāji tur pulcējas arī pavasarī un rudenī, kad notiek mūsdienu mākslas festivāli. Kārtējais Rudens festivāls notiks arī šogad no 14. līdz 23. oktobrim, tādēļ vēl ir gana laika sagatavoties braucienam. Festivāla tradīcijas aizsākās 1992. gadā, kad Budapeštas domnieki nolēma atbalstīt jaunos māksliniekus novatorisku formu un ideju meklējumos. Turklāt festivālā piedalās ne tikai otas mākslinieki, bet arī mūziķi, komponisti, teātra un kino ļaudis.

Tradicionālas kultūras un senās arhitektūras cienītājiem obligāts apskates objekts ir Peštas pusē izvietotā un varen iespaidīgā parlamenta ēka. Tās torni var uzskatīt par vēl vienu Budapeštas simbolu, līdzīgi kā Ķēžu tiltu, un pastaiga pa celtnei apkārt izveidoto parku aizņems diezgan ilgu laiku, it īpaši, ja vēlēsieties apskatīt kādreizējo valsts līderu akmenī cirstās sejas. Parlamenta ēkā iespējams doties ekskursijā gida pavadījumā, turklāt nav obligātas angļu valodas zināšanas. Ekskursijas tiek rīkotas arī krieviski. Interesanti, ka kopš pērnā maija Eiropas Savienības pilsoņiem par ieejas biļeti parlamenta ēkā nav jāmaksā, taču pārējiem gan nākas šķirties no 2070 forintiem (gandrīz seši lati).

Vīns akmenī

Viskrāšņāk parlamenta ēka gan izskatās tumsā, tāpat kā Ķēžu tilts, pa kuru vērts pastaigāties kā dienā, tā naktī (tas ir droši), lai, atrodoties virs Donavas, redzētu vienu no skaistākajiem skatiem, kāds pieejams Eiropas lielpilsētās. Tāpat gan dienā, gan naktī skaisti izskatās Budas pils ar astoņu akmens lauvu apsargāto Lauvu dārzu pie tās.

Ja par lauvām, tad noteikti apmeklēšanas vērts ir lieliskais Budapeštas zoodārzs, kurā maksimāli padomāts par to, lai apmeklētāji varētu aplūkot tā iemītniekus pēc iespējas tuvāk un pat komunicēt. Piemēram, pašam iespējams pabarot izteiksmīgo acu īpašnieci žirafi, nopērkot speciālu barību. Savukārt tauriņu mājā pa dubultām durvīm var ieiet pašā džungļu sirdī un izjust kāda ir sajūta, kad krāsainie milži lidinās tev apkārt. Šajā gadījumā par aiztikšanu gan nevar būt ne runas...

Vēl, protams, apmeklēšanas vērts ir Varoņu laukums ar 1896. gadā atklāto 36 metrus augsto Tūkstošgades statuju tajā. Laukumā iespējams iepazīties arī ar akmenī cirstajiem Ungārijas karaļiem un prinčiem.

Ungāri akmenī izcirtuši ne tikai savus senos līderus, bet arī paplašinājuši kalnos atrodamās alas, kas ir vēl viens obligāts apskates objekts. Daļa no alām gan saglabātas kā fantastiski skaists stalaktītiem un stalagmītiem izrotāts tunelis, taču lielākā daļa tiek izmantota daudz racionālākiem mērķiem – vīna uzglabāšanai milzu mucās.

Vismaz viena vīna pagraba apciemošanu noteikti vajadzētu iekļaut savā Budapeštas apciemojuma plānā, jo jūs ne tikai pacienās ar dažādu šķirņu vīniem, kas pagatavoti no pēdējo gadu ražām, bet arī parādīs un pastāstīs, kā kurš vīns tiek uzglabāts un gatavots, kā arī... izdancinās labākajās Ungārijas čigānu tradīcijās. Tādēļ labāk paņemt līdzi nedaudz sīknaudas, lai čigānu sniegtajā cepurē nebūtu jāmet kredītkarte.

Kā mājās

Tā kā gan Latvija, gan Ungārija ir Eiropas Savienības dalībvalstis, pirms došanās uz grūti saprotamo uzrakstu zemi (ungāru valodu tik īsā laikā varat pat nemēģināt iemācīties) par vīzām galva nav jālauza. Vislabāk uz Budapeštu tomēr doties organizētā braucienā ar autobusu, kas neizmaksās dārgi (vienam cilvēkam apmēram 150 lati, plus ēšana, suvenīri un ieejas biļetes), turklāt nebūs jādomā, kur labāk palikt pa nakti – jums jau būs rezervēta vieta labā viesnīcā, kādu sestajā lielākajā Eiropas pilsētā netrūkst. Protams, uz Ungāriju var aizbraukt arī ar savu auto vai aizlidot ar lidmašīnu. Pēdējā gadījumā izdevumi noteikti būs lielāki, ja vien neizmantosiet kādu no aviokompāniju ik pa laikam piedāvātajām akcijām.

Toties, esot Budapeštā, latviešu cilvēks var justies kā mājās, jo cenas tur ir tādas pašas kā Latvijā, toties augļi un vīns – daudz gardāki, jo nav importēti.

Noteikti jāredz

Ķēžu tilts

Budapeštas simbols. Pabeigts 1849. gadā. 375 metrus garš un 2000 tonnas smags. No tā gan dienā, gan naktī paveras viens no skaistākajiem skatiem Eiropas lielpilsētās

Parlamenta ēka

Pabeigta 1904. gadā, lai arī būvniecības darbi tika aizsākti jau 1885. gadā. Tornis 96 metrus augsts. To var uzskatīt par vēl vienu Budapeštas simbolu, līdzīgi kā Ķēžu tiltu. Ap pili izveidots liels parks. Pie ēkas iespējams apskatīt visu 88 kādreizējo valsts līderu skulptūras. Parlamenta ēkā notiek ekskursijas arī krievu valodā. Eiropas Savienības pilsoņiem par ieejas biļeti ēkā nav jāmaksā

Budas pils

Uzbūvēta 13. gadsimtā pēc mongoļu iebrukuma. Pils vairākreiz iznīcināta un atjaunota, simbolizējot pašas valsts likteni. Ap pili izveidots Lauvu dārzs, kura ieeju apsargā astoņas akmens lauvas

Zoodārzs

130 gadus vecajā un ļoti krāšņajā Budapeštas zoodārzā ir lielākā dzīvnieku kolekcija Austrumeiropā – 2000 iemītnieku. Turpat izveidots arī iespaidīgs botāniskais dārzs.

2005-09-23 NRA Romualds Šahs


Travellatvia iesaka


Īpašie piedāvājumi Skatīt citus
Iesakam apmeklēt Skatīt citus

Dienas foto

Dienas foto

Ziņu izsūtīšana