Uzzini vairāk !


Francija

Lasiet vēl


2006-08-15
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 3 ]

2006-08-07
Ceļojums pa Tunisiju - Āfrikas pērli [ 2 ]

2006-08-03
Ceļojums - laiks, kas pieder vienīgi mums

2006-06-29
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-16
Tūrismā sāncenšu netrūkst

2006-06-14
Ceļojums pa klasisko Ķīnu

2006-06-07
Turciju iecienījuši ceļotāji no Alūksnes rajona [ 1 ]

2006-05-08
Lielais Meksikas ceļojums

2006-04-05
Malta - Vidusjūras pērle starp Eiropu un Āfriku [ 1 ]

2006-03-08
Apciemo mūžīgā pavasara salas

2006-03-02
Senā ķeltu zeme - Īrija [ 2 ]

2006-02-15
Šrilanka - mūžīgās vasaras valsts

2006-02-09
Vidzeme „Balttour 2006” izstādē startē ar visu laiku plašāko piedāvājumu

2006-02-02
Krētas sala - Eiropas civilizācijas šūpulis [ 1 ]

2006-01-19
Saldi mutēm, saldi ausīm

2006-01-17
Satiekas Kanādas krāšņajā rudenī [ 1 ]

2006-01-10
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi [ 2 ]

2006-01-05
Ziemā — uz ziemeļiem, uz Oslo

2006-01-04
Jaunzēlandes un Austrālijas pārsteigumi

2005-12-30
Jaunzēlandes pārsteigumi

2005-12-29
Banka, Tualete, Aptieka un Skola
Pilsētas olimpiskā renesanse

2005-12-22
7000 km pa tievāko un garāko zemi
Divdesmit ideju Singapūrai
Sanktpēterburgas dārgumi

2005-12-15
Aulēkšiem ne, vajag ar pietāti
XXI gadsimtā modē ir on–line

2005-12-08
Marrākeša atver vārtus pasaulei

2005-12-01
Pekina ļaujas pārmaiņu vējiem [ 1 ]

2005-11-24
Klintīs ieskautā sirds [ 2 ]

2005-11-23
Sērfotājiem no Latvijas Ēģiptē nepatīkams starpgadījums

2005-11-16
Gulbenieši Turcijā ļaujas ekstremālām izklaidēm

2005-11-10
Tas tik ir pārsteigums — Gvatemala!
Minhenē ir ne tikai muzeji

2005-11-07
Latvijas neizmantotās iespējas tūristu pievilināšanā
Grib kā spāņi dzīvot dzīvespriecīgi, nevis žēloties [ 1 ]

2005-11-03
Dienvidnieku mentalitāte Sofijā
Ceļojums uz vispatiesāko Ķīnu

2005-10-31
Venēcija ir renesanses un mūsdienu mākslas meka [ 2 ]

2005-10-27
Melnkalne piedāvā alternatīvu Rivjērai

Vakara izrāde gardēžiem


Ēšanas kultūra ir lielā cieņā visā Francijā, jo īpaši Lionā un tās apkaimē.

Sagatavot izdrukai
Par pavāru Žoržu Blanku uzzinu, pētot informāciju par kādu citu Francijas virtuves karali. Žoržs Blanks, kura vārdā nosaukts restorāns un viesnīca nelielā ciemā, ir viens no Francijas ievērojamākajiem un slavenākajiem sava aroda meistariem. "Augstākās pakāpes meistarība virtuvē un iespaidīgais vīna pagrabs padara šo vietu par vienu no Francijas pērlēm gastronomijā," tādus slavinošus vārdus atrodu Mišelina ceļvedī.

Tā arī tiek pieņemts lēmums apmeklēt šo gardēžu iecienīto Vonnas ciematu, apmēram 60 km no Lionas.

Labu apetīti!

Mūsdienās jau nelielas impērijas apmēros izaugušās Ž.Blanka uzņēmējdarbības sākumi rodami tālajā 1872.gadā, kad viņa senči izveidoja mazu lauku restorānu, kura sākotnējie klienti bija uz iknedēļas ciemata tirgu sabraukušie tirgoņi.

Pamazām ģimenes uzņēmums attīstījies no paaudzes paaudzē, nezaudējot mīlestību uz pavārmākslu. 1981.gadā Ž.Blanks ieguva Mišelina ceļveža (Michelin's Red Guide) triju zvaigžņu jeb augstāko novērtējumu, savukārt Gault–Milau ceļvedis viņam piešķīris gada labākā pavāra statusu.

No internetā atrastajiem piedāvājumiem izvēlamies Champagne Escapade, kas sevī ietver vakariņu piedāvājumu restorānā un pārnakšņošanu turpat esošajā viesnīcā.

Kopš 1986.gada Blanks ir Breses reģiona vistu audzēšanas komitejas vadītājs un iespējams, ka tas izskaidro, kādēļ gan viņa restorāna, gan viesnīcas, gan citu ar to saistīto uzņēmumu logotipā attēlota Breses vista.

Vakariņu sākumā tiekam ievesti salonā, kur viesiem tiek pasniegti aperitīvi un nelielas uzkodas pirms došanās uz restorāna telpām galvenās maltītes baudīšanai. Daudzo viesmīļu un zāles pārziņu darbošanās atgādina izrādi, kurā katram ir iedalīta sava loma, kas tiek izpildīta teicami. Pēc mūsu aprēķiniem vakara gaitā restorānā ir ap 50—60 viesu un par viņu labsajūtu gādā kādi 20—25 viesmīļi. Tomēr, par laimi, personāls ir laipns un uzmanīgs, bet ne uzbāzīgs un pieglaimīgs.

Kavējoties pie aperitīva, pie katra galdiņa pienāk pats saimnieks un novēl labu vakaru. Vēlāk, jau uz vakara beigām, Blanks apstaigā visus viesus, un katram tiek dāvāta restorāna ēdienkarte ar pavāra personīgu novēlējumu un parakstu.

Pēc aperitīva tiekam vesti uz restorāna telpām, kur jānotiek vakara kulminācijai — maltītei, kurā tika pasniegtas aukstas un siltas zosu aknas ar vīģu ievārījumu un sarkanajām bietēm; kartupeļu (vārītu) pankūciņas ar lasi un kaviāru fantastiskā sviesta un citronu mērcē. Atmiņas par šo mērci vēl tagad liek siekalām saskriet mutē un garšas kārpiņām iekņudēties. Pēc tam seko tradicionālā Breses vista ar sēnēm vīna mērcē un garšaugiem. Neiztrūkstošs, protams, ir siers pēc galvenās maltītes, un pēc tam tiekam pārsteigti ar priekšdesertu, desertu un dažādi gatavotiem saldumiem.

Katrs ēdiens ir neaizmirstams — ar fantastisku garšas un smaržas pasauli, un nespējam vien nobrīnīties par pavāru izdomu tā izkārtojumā. Vakara beigās ir pilnīgi skaidrs, ka atbraukt uz šo gardēžu ciematu bija vērts.

Maza impērija

Nākamajā rītā vēl nedaudz pastaigājam pa ciematu un atstājam savas "nodevas" Ž.Blanka vīna un gardumu veikalā, kā arī trauku un dažādu tekstilizstrādājumu veikalā, kur gandrīz visas preces rotā izšūta Breses vista.

Vonnas ciematu var nosaukt par Ž.Blanka un viņas ģimenes mazo impēriju — gandrīz viss ir saistīts ar viņiem un šajā ģimenes uzņēmumā ir nodarbināti daudzi ciemata iedzīvotāji.

Braucot projām, var redzēt, ka ciemats atkal gatavojas kārtējai vakara "izrādei" — tiek mazgāts un berzts, piegādāti produkti, šķind kastroļi un tiek veikti pārējie priekšdarbi.

2005-10-13 Diena Inese Lūkina


Travellatvia iesaka


Īpašie piedāvājumi Skatīt citus
Iesakam apmeklēt Skatīt citus

Dienas foto

Dienas foto

Ziņu izsūtīšana